Kako odabrati video i audio kabel za VCR, DVD, TV, HDTV

Postoje različite vrste video priključaka za VCR, DVD, TV i HDTV opremu. Prema kvaliteti slike koju prenose, video kablove možemo podijeliti na sljedeće vrste:

 1. Kompozitni video (RCA ili F-pin)
 2. S-Video (Super-Video)
 3. Komponentni video
 4. DVI (Digital Visual Interface)
 5. HDMI (High Definition Multimedia Interface)

Slijede objašnjenja različitih vrsta dostupnih video i audio kabelskih priključaka:

Kompozitni video (RCA priključak ili F-pin)

Composite-Video-RCAKompozitni video je format analognog televizijskog signala prije njegove modulacije na radiofrekvencijskom nosaču. Kod kompozitnog videa video podaci se prenose u obliku jednog signala kroz jednu žicu. Većina starijih kućnih video uređaja (VCR i laserski disk) snimaju signal u kompozitnom video formatu, a zatim pružaju korisniku izbor između prikazivanja sirovog signala i njegovog prethodnog miješanja s radiofrekvencijom prije prikazivanja na odabranom kanalu. Za kompozitni video signal najčešće se koristi RCA priključak koji je obično žute boje, s crvenim nastavkom za desni audio kanal i bijelim za lijevi.

Moduliranje radiofrekvencije s izvornim video signalom te ponovno demoduliranje izvornog signala u TV prijemniku dovodi do gubitka kvalitete signala. Radiofrekvencija je “šumna” zbog svih video i radio signala koji se već emitiraju, tako da ova konverzija obično signalu doda šum ili smetnje. Kao što moduliranje i demoduliranje radiofrekvencije dovodi do gubitka kvalitete, tako i umiksavanje različitih signala u izvorni kompozitni signal rezultira gubitkom kvalitete. Zbog toga su razvijene nove vrste video kablova kao što je  S-Video i Komponentni Video kako bi se mogao izdvojiti jedan od umiksanih signala ili više njih.

S-Video (Super-Video)

S-VideoS-Video je tehnologija za prijenos video signala uz pomoć kabela na način da razdvaja video podatke u dva zasebna signala: jedan signal za boju (chrominance sjajnost boje), a drugi za svjetloću (luminance osvijetljenost). Na taj se način u samom TV prijamniku dobivaju oštrije slike nego kod kompozitnog videa gdje se video podaci prenose kao jedan signal kroz jednu žicu. To je zato što su TV uređaji dizajnirani tako da odvojeno prikazuju signale za boje – Luminance (Y) i za svjetloću – Chrominance (C). (Pojmovi Y/C video i S-Video imaju isto značenje.)

Računalni monitori dizajnirani su za RGB (kratica za Red, Green, Blue) signale. Većina digitalnih video uređaja kao što su digitalne kamere i uređaji za igranje igrica proizvode video u RGB formatu. Na računalnom monitoru slika je jasnija. Međutim na standardnoj televiziji, slika je bolja u S-Video formatu nego u kompozitnom video formatu.

Za korištenje S-Videa, uređaj koji šalje signal mora podržavati S-Video izlaz, a uređaj koji ga prima mora imati S-Video ulaz. Zatim je potreban S-Video kabel za spajanje ta dva uređaja.

S-video kabel može biti dugačak i do 60,9 metara s vrlo malim gubitkom signala. Nije uobičajeno dobiti S-Video kabel uz standardnu televiziju već se mora kupiti zasebno.

Komponentni Video

Component-VideoKomponentni video koristi tri odvojena kabela za slanje crvenog, zelenog i plavog signala kako bi proizveo najoštriju, najjasniju i najbolju moguću sliku. Nemaju svi televizijski uređaji ulaz za komponentni video. Ako ga vaš TV nema, upotrijebite S-Video kabel.

Iako je komponentni video visoko-kvalitetna video veza za digitalne izvore kao što je HDTV i DVD, ipak je to analogna veza. Da bi funkcionirao u digitalnoj domeni komponentni video mora proći nekoliko konverzija iz digitalnog u analogni oblik i obratno kojima se gubi na kvaliteti signala. Gubitak signala može dovesti do smanjenja rezolucije i detalja na slici kao i dugih poteškoća s videom. Kvaliteta slike nakon nekoliko konverzija iz digitalnog u analogni oblik može se usporediti s kopijom fotokopije – svaka nova kopija izgleda gore od prethodne. Nema onu oštrinu i jasnoću originala.

DVI (Digital Visual Interface)

DVIDVI je standard digitalnog sučelja koji služi za konvertiranje analognog signala u digitalni, za primjenu na analognim i digitalnim monitorima. Dolazi u tri osnovne izvedbe: DVI-A, DVI-I i DVI-D. Putem DVI-A sučelja prenose se isključivo analogni signali, putem DVI-D samo digitalni (prikladni za, na primjer, LCD monitore), a putem DVI-I (integrated) sučelja i analogni i digitalni.

DVI je čisti digitalni signal koji osigurava oštru sliku i maksimalnu zasićenost boje, te izvlači ono najbolje što mogu pružiti flat-panel LCD monitori i visokokvalitetne video grafičke kartice. Danas se DVI koristi za prijenos digitalnog video signala s uređaja kao što su visokokvalitetni DVD playeri na HDTV, EDTV, plazma zaslone i druge visokokvalitetne video zaslone.

HDMI (High Definition Multimedia Interface)

HDMIHDMI je drugo po redu najbolje rješenje iz razloga što spaja Digitalni Video (DVI) i višekanalni audio i još više toga u jedan praktični kabel.

S DVI video kabelom, morate upotrijebiti zasebne kabele za audio jer DVI prenosi samo digitalni video signal. Dužina DVI kablova obično ne prelazi 4,8 metra jer pri većim dužinama signal postaje nepouzdan.

HDMI je prvo sučelje koje prenosi video s visokom rezolucijom (720p i 1080i ili standardne video formate) i višekanalni zvuk u surroundu. HDMI kabeli su dostupni u dužini do 12 metara pri čemu zadržavaju optimalni prijenos podataka.

Još jedna ključna karakteristika HDMI-a je sposobnost međusobnog “komuniciranja” između komponenti i zaslona preko kanala na daljinsko upravljanje pa je tako potreban samo jedan daljinski upravljač za cijeli sustav. HDMI omogućava da vaše komponente automatski pronađu i reproduciraju zvuk u najboljoj mogućoj rezoluciji i formatu. HDMI je kompatibilan s DVI-om, tako da ne morate odmah mijenjati već postojeće kabele ili komponente.

HDMI šalje nekomprimirane digitalne i audio signale preko sučelja najveće dostupne brzine od izvora do zaslona – do 5 gigabajta u sekundi, a HDTV koristi samo polovicu te brzine. Prednost je njegova sposobnost slanja velike količine podataka preko dugačke žice pri vrlo velikoj brzini. Pošto se video i zvuk visoke rezolucije semplira na najvećim mogućim brzinama, rezultat je oštrija, čistija i vjernija reprodukcija izvornog materijala od onoga što su sposobni reproducirati analogni signali i konverzija iz digitalnog signala.

Karakteristike HDMI-a:

 • DVI-HDMIAudio i video visoke rezolucije koji je superiorniji od svih ostalih dostupnih formata.
 • HDMI je digitalni signal, tako da se izravnom HDMI-HDMI vezom zaobilazi konverzija iz digitalnog u analogni oblik (i obratno) pri kojoj dolazi do gubitka kvalitete i dobivaju zvuk i slika najviše kvalitete.
 • Sav audio i video (uključujući i kontrolni signal) prolazi kroz samo jedan A/V kabel, umjesto gomile kablova koji se danas još uvijek upotrebljavaju za spajanje čitavog sustava. Tako je HDMI puno uredniji, jeftiniji i jednostavniji od dugih trenutno dostupnih načina spajanja.
 • HDMI audio video kabel može automatski pronaći i podesiti kompatibilnost komponenata te reproducirati glazbu i filmove u najboljim dostupnim formatima na vašem sustavu.
 • Kompatibilnost s DVI-em tako da možete spojiti novi HDMI s postojećim DVI-kompatibilnim komponentama i zaslonima.
 • Radi sa svim postojećim audio formatima, uključujući standardni CD, PCM-kodirane podatke, DTS Surround i Dolby Digital.
 • TV visoke rezolucije koristi pola HDMI 5 Gbps dostupnog bandwidtha, tako da će HDMI u budućnosti vrlo lako inkorporirati nove tehnologije i mogućnosti.
 • Automatic Format Intelligence (TV & A/V Prijemnici se sami namještaju bez sudjelovanja korisnika). Cijelim kućnim kinom se upravlja s jednim daljinskim upravljačem koji pruža sofisticirane opcije kao što je “one-touch play”.

Ako već imate komponente koje podržavaju HDMI ili ih namjeravate kupiti u budućnosti, želite dobiti najbolju moguću sliku i zvuk. Izvucite maksimum iz ovog izuzetnog digitalnog sučelja uz pomoć najkvalitetnijih video kablova.

Podijeli

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)