Kako pohraniti titl sa Blu-raya (SUP u SRT)

Slijedi kratak tutorijal kako pohraniti titlove sa Blu-raya (SUP) u SRT format.

  • Potrebni programi:
    • SmartLabs tsMuxeR (besplatan)
    • SupRip (besplatan)

Prvo uz pomoć tsMuxeRa moramo iz Blu-raya izvaditi (demuxirati) SUP datoteku. Pokrenemo program, na Blu-rayu pronađemo folder pod nazivom STREAM i učitamo najveću M2TS datoteku koja sadrži kompletan film. U mom slučaju to je 00009.m2ts (24.8 GB).

Kada učitamo M2TS datoteku tsMuxeR će nam prikazati sve zapise (Tracks) koji se nalaze unutar datoteke; video (h.264 kodek), audio (DTS i AC3 kodeci) i titlovi (Blu-ray PGS titlovi) sa pripadajućim jezicima. Isključite svih osim titla na jeziku koji želite pohraniti (u mom slučaju hrv). Pod Output odaberite Demux te odaberite mjesto na disku gdje želite pohraniti SUP datoteku.

Kada ste sve odabrali kliknite na Start demuxing i pričekajte da tsMuxeR obavi razdvajanje titla. U mom slučaju taj postupak je trajao 24 minute.

Naposlijetku ćete dobiti SUP datoteku koja je u mom slučaju bila 18,5 MB velika.

Pokrenimo SupRip i učitajmo SUP datoteku. Od ovoga trenutka svi oni koji su ikada radili s programom SubRipom znat će što im je činiti. SupRip se ipak razlikuje po nedostatku opcija, ali svoj posao veoma kvalitetno radi. Za sve one koji se prvi put susreću sa ovakvom vrstom programa moram napomenuti da je u početku potrebno “ukazati” programu koje je koje slovo (ili slova ako ih program prepoznaje zajedno).

Srećom postoji opcija automatskog prepoznavanja slova (Auto-OCR) te je moguće naknadno prepravljati titlove.

Prepacivanjem na tab SRT možemo vidjeti kompletni titl te pronaći greške pa ponovnim prebacivanjem na tab Image možete ih ispraviti. Naravno, titlove je moguće ispraviti i unutar taba SRT ako znate koja slova ili znakovi fale.

SupRip je veoma jednostavan program s kojim ćete brzo ovladati. Osobno mi se veoma sviđa način na koji se je moguće prebacivati napred-nazad kroz titlove te naknadno ispravljati greške ako ih ima.

Kada ste sigurni da je sve u redu spremite titl u SRT format pritiskom na Save… u SRT tabu.

Komentiraj