Od digitalne televizije do DVD-a (DVB u DVD)

Ponosni ste vlasnik nove DVB-T, DVB-C ili DVB-S kartice?! Želite snimiti vašu omiljenu seriju, emisiju, film ili utakmicu i pogledati je kasnije, ili je jednostavno arhivirati na DVD, a ne znate kako? U ovom vodiču pokazat ću vam kako brzo i jednostavno arhivirati snimljeni materijal na DVD medij.

Za to će nam biti potreban slijedeći softver:

  • DVBViewer (ponajbolji DVB player – komercijalan) Ukoliko vam je DVBViewer skup (20$) možete koristiti player koji ste dobili uz vašu karticu, ali pazite na to da podržava snimanje signala u TS (Transport Stream) ili PVA (Packet Video Audio) formatu. Druga preporuka za DVB player bio bi besplatni ProgDVB.
  • PVAStrumento (namijenjen za demux videa i audia, također ispravlja greške koje su nastale prilikom primanja digitalnih podataka, odnosno paketa). Prijedlog broj 2: ProjectX.
  • Cuttermaran (aplikacija kojom ćemo izrezati snimljeni materijal)
  • IfoEdit (pomoći će nam u izradi novog DVD-a)

Snimanje

Prvo je potrebno snimiti materijal pomoću neke od navedenih aplikacija. Kako to napraviti? Ako ste namjestili sve postavke unutar vašeg playera onda je dovoljno samo pritisnuti REC i to bi bilo to. Kod namještanja postavki playera potrebno je odabrati mapu (folder) u koju po defaultu spremate vaše snimke. Također morate paziti da na hard disku uvijek ima dovoljno prostora. Ako vaš player ima uključenu opciju timeshifting, isključite je. Timeshifting opcija neprekidno snima program na disk, a time zauzima resurse računala pa se često kod slabijih konfiguracija zna desiti da se sve zajedno smrzne ili dođe do nepopravljivih grešaka tijekom snimanja programa.

Kao što sam već napomenuo, u postavkama playera potrebno je odabrati format u kojem ćemo snimati. Naime, mnogi korisnici u startu rade grešku jer snimaju TV program u standardni MPEG-2 ili kod novijih kartica u MPEG-4 format. Time ne samo da više nije moguće (najčešće) ispraviti greške koje znaju nastati prilikom primanja digitalnih podataka (paketa) već dolazi i do opterećenja računala koji pakete iz MPEG-2 TS (Transport Stream) mora konvertirati u MPEG-2 PS (Program Stream) format.

Stoga bi po defaultu trebalo postaviti snimanje u TS (Transport Stream) ili PVA (Packet Video Audio) format (dakle, spremate snimku u formatu u kojem se emitira). Također, potrebno je odabrati opciju DVD Packet Size. Naime, određeni TV programi se emitiraju u rezoluciji nižoj od one koja odgovara DVD-u. Odabirom ove opcije ćemo zavarati DVD authoring aplikacije koje će ‘pretpostaviti’ da rade sa pravom DVD rezolucijom. U protivnom ćemo morati posegnuti za alatom koji se zove DVDPatcher.

Sve navedeno ovisi o mogućnostima vašeg DVB playera – nisu svi playeri u mogućnosti spremati snimke u navedene formate.

Nakon što smo uspješno snimili omiljeni TV program dobit ćemo poveću TS ili PVA datoteku (film će imati od 3 do 4 GB).

DVB Viewer

Demux

Kod digitalne televizije, slika se prije odašiljanja u obliku digitalnog podatkovnog niza komprimira uz pomoć poznatog MPEG-2 formata (MPEG-2 prijenosni sustav – MPEG-2 TS ). MPEG-2 prijenosni sustavi su dio MPEG-2 standarda, ali većina alata ne može izravno baratati prijenosnim sustavima pošto se njihova struktura razlikuje od MPEG-2 osnovnih nizova koji se upotrebljavaju na DVD-u ili SVCD-u. Zato se koristi PVAStrumento ili ProjectX. Ove aplikacije funkcioniraju kao MPEG-2 TS hardverski dekoder, rastavljajući prijenosni sustav na njegove sastavne dijelove (MPEG osnovne nizove kao što su audio, video i drugi podaci (npr. teletekst i titlovi)). Istovremeno, PVAStrumento ili ProjectX također provjeravaju da li u nizu ima grešaka te sinkroniziraju video i audio. Ako ste datoteku spremili u MPEG-2 PS format može se dogoditi da sinkronizacija videa i audia ne bude dobra jer aplikacije nemaju dodatne informacije koje su spremljene unutar TS-a.

Prelazimo na postupak razdvajanja zvuka i slike, a ujedno i ispravljanje mogućih grešaka koje su nastale prilikom primanja digitalnih podataka, odnosno paketa). Pokrenimo PVAStrumento (ili ProjectX – preporuka za naprednije korisnike). Otvorimo našu TS ili PVA datoteku te kliknemo na Demux.

Demux

Otvorit će vam se novi prozor u kojem trebate odabrati folder u koji želite spremiti nove datoteke, te uključite sljedeće opcije: Add number to first part (for Cuttermaran), Add audio DELAY to filename (for Cuttermaran) i Write .info file for Cuttermaran. Također, možete (ako želite) upisati ekstenzije video i audio datoteka.

Nakon što ste obilježili sve potrebne opcije stisnite start na dnu prozora i postupak će započeti.

dvb-dvd-03

U mapi (folderu) ćete dobiti nove datoteke; video (ekstenzija .m2v), audio (ekstenzija .mpa, ili .ac3).

Ako koristite ProjectX, onda je moguće dobiti i Teletext datoteku, Titlove i LPCM audio, ako ih TV program emitira.

DVB u DVD

Rezanje videa i audia

Vrijeme je da odrežemo dijelove datoteke koji nam ne trebaju. Pretpostavljam da ste krenuli sa snimanjem TV programa prije početka željene emisije (pogotovo ako koristite automatsko snimanje). Time ste na početku dobili nepotrebni materijal, a pretpostavljam i na kraju.

Pokrenimo Cuttermaran i otvorimo našu video datoteku (.m2v). Audio datoteka će se sama učitati i postaviti delay informaciju koju je dobila od PVAStrumenta (ako ste odabrali opcije koje sam gore naveo). Korisnici koji rade sa ProjectX-om sve mogu napraviti unutar programa; dakle, nemaju potrebe koristiti Cuttermaran. Pomoću klizne trake (slider) pronađite mjesto na kojem želite da bude početak vašeg DVD-a.

rezanje videa i audija

Koristeći precizniji alat na desnoj strani možete se pomicati frame po frame i naći točnu poziciju. Kada je pronađete kliknite na dugme in.

DVB u DVD

Nakon što smo odabrali početnu poziciju vrijeme je da odaberemo gdje će biti kraj našeg DVD-a. Također uz pomoć klizne trake (slider) pronađite kraj. Alati na desnoj strani će vam pomoći da preciznije odredite točnu poziciju. Kada je pronađete kliknite na dugme out.

DVB u DVD

Sada kada smo pronašli početak i kraj našeg video materijala postat će dostupno dugme + kojim ćemo dodati naše odabrano područje na listu za rezanje. Što to znači? Znači da na ovaj način možemo izrezati samo materijal koji želimo kasnije koristiti. Ovim postupkom će se na listi naći poveći broj video materijala pripremljenog za rezanje. Na primjer, izrezali ste samo film, a reklame ste izbacili. Mi ćemo se za sada ograničiti samo na jedan.

DVB u DVD

Reklame možemo preskočiti i postavljanjem ‘chaptera’. Pronađite mjesto na kojem želite da započne novo poglavlje (chapter). Uz pomoć alata na desnoj strani dodajete nova poglavlja klikom na dugme (vidi sliku). Poglavlja se mogu dodati i automatski, predefinirani određenim vremenom (npr. svakih 5 min).

DVB u DVD

Kada smo gotovi sa svim predradnjama prijeđimo na sami postupak rezanja audio-video materijala. Iz padajućeg izbornika odaberimo: Actions > Cut video/audio.

DVB u DVD

Otvorit će nam se novi prozor u kojem moramo odabrati mapu u koju ćemo spremiti naše datoteke. S obzirom da je naša slijedeća aplikacija IfoEdit predlažem vam da promijenite video ekstenziju u .m2v kojim IfoEdit bolje barata.

DVB u DVD

Ako želite koristiti automatski kreirana poglavlja označite opcije kao na slici. Kao što možete vidjeti, podržani su svi popularniji formati za poglavlja.

DVB u DVD

Izrada DVD-a

Vrijeme je za finalizaciju DVD-a, a u tome će nam pomoći besplatni legendarni IfoEdit. Korisnici koji koriste DVD-lab Pro znaju što im je činiti.

Pokrenimo IfoEdit i iz padajućeg izbornika odaberimo sljedeće: DVD Author > Author new DVD.

DVB u DVD

Otvorit će nam se novi prozor u kojem moramo učitati video datoteku i audio datoteku kojoj moramo pridružiti odgovarajući jezik (vidi sliku), a također možemo dodati i titl ako je film ili dokumentarac snimljen bez titla.

DVB u DVD

Odredimo mapu u koju ćemo spremiti naš DVD, kliknimo na OK i postupak izrade DVD-a će započeti.

DVB u DVD

Jedino što nam je preostalo za kraj jest da provjerimo da li naš novi DVD radi kako treba.

dvb-dvd

Ako ste zadovoljni dobivenim rezultatom možete prijeći na snimanje.

Podijeli

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)