Pretvaranje FLV videa u AVI, MP4, MPEG1, MPEG2…

Postoje jednostavni načini pretvaranja svega u svašta s programima koji to rade u par klikova. Međutim na taj način dobivate video datoteku koja je jednako loša po zvuku kao i ona koju ste skinuli sa YouTube-a. Ovaj vodič je zato malo kompliciraniji i objasnit će vam kako napraviti avi, mpg, mp4 ili neku drugu video datoteku, ali s ODLIČNIM ZVUKOM. Nju ćete kasnije iskoristiti za vaš mp4 player ili za VCD.

Poznato vam je da se na YouTube može naći i kvalitetnih video uradaka, međutim svima je zajedničko da je zvuk uglavnom užasan. To je zbog toga što ga YouTube reenkodira u mono, te frekvenciju uzorkovanja spusti na 22kHz. Čest je slučaj i da je video koji je uploadan rađen iz VHS-a. Svatko zna da takav video može poslužiti samo kao informacija, ali za imalo kvalitetnije slušanje ne valja. Da bi se popravio opći dojam, potrebno je dodati novu zvučnu traku sa stereo zvukom. Kada to napravite, opći dojam će biti daleko bolji.

Kroz ovaj tutorijal ću pokušati objasniti kako se od naoko neupotrebljivog glazbenog video spota može napraviti “kvalitetan” video zapis. Za primjer ću uzeti video spot od Sarah Brightman koji sam našao na YouTube-u. I kao što sam već spomenuo, ovaj spot je primjer kako je slika dobra dok je zvuk jako loš – mono, bez visokih tonova, zrnat i totalno neupotrebljiv.

Potrebni programi:

  • Microsoft’s .NET Framework 2.0 (besplatan)
  • FLVextract (besplatan)
  • ffdshow (besplatan, postoji kao samostalna inačica ili kao dio K-Lite codec pack-a)
  • VirtualDubMod (besplatan) (jednostavnije, ali mogući problemi prilikom sinkronizacije)
  • Sony Vegas (komercijalan) (malo teže, ali jako velika fleksibilnost u sinkronizaciji)

1. Korak

Ako nemate instaliran „Microsoft’s .NET Framework version 2.0“ onda ga instalirajte.
Pokrenite FLVextract i dobit ćete ovakav prozor:

FLVextract

Sada svoju *.flv datoteku koju ste skinuli sa YouTube-a odvucite na ovaj prozor. Kada to učinite, gotovo u trenu ćete dobiti dvije datoteke istog naziva kao original. S tom razlikom da će jedna imati extenziju *.avi (koristi FLV1/FLV4 codec), a druga *.mp3 (VBR bitrate). Obavijest kako je sve prošlo u najboljem redu dobit ćete u vidu ovakvog prozora:

flv-u-avi-mpg-mp4-02

Sada kada ste dobili te dvije datoteke zatvorite FLVextract i možete raditi dalje. Pošto je zvuk neupotrebljiv, morat ćete uzeti drugi iz kvalitetnijeg izvora. Hoće li to biti sa vašeg originalnog CD-a kao u mom slučaju ili skinuto negdje sa interneta prepuštam vama na izbor.

2. Korak

Kako ne biste imali problema sa korištenjem ove novostvorene *.avi datoteke, morat ćete konfigurirati ffdshow filter. To možete učiniti odmah prilikom instalacije ili naknadno:

ffdshow filter konfiguracija

ffdshow filter konfiguracija

Sada u postavkama „ffdshow video decoder configuration“ pod karticom Decoder s lijeve strane izaberite „Codecs“, te za VP6F i FLV1 označite „libavcodec“ umjesto „disabled“ kao što je prikazano na slici ispod. To ćete učiniti tako što ćete kliknuti na polje u stupcu „Decoder“ pa će se ponuditi opcija „libavcodec“. Kada ste to napravili kliknite na “Apply” zatim na “OK” i zatvorite prozor:

flv-u-avi-mpg-mp4-05

3. Korak

Idemo prvo obraditi lakši način sa VirtualDubMod-om. Dakle, otvorite program i sa File>open video file… (Ctrl+O)uvezite svoju *.avi datoteku koju ste dobili sa FLC Extract-om. Ako ste sve dobro podesili u prijašnjem koraku ne biste trebali imati nikakvih problema i dobit ćete ovako kao na slici ispod:

flv-u-avi-mpg-mp4-06

Sada još samo morate dodati zvuk ili odrediti neki drugi codec (npr. DivX, XviD) ako ne želite izvorni FLV1/FLV4 codec. Sada dodajte audio datoteku koju ste našli iz kvalitetnijeg izvora i pretvorili u MP3 (preporučljivo u konstantni bitrate zbog mogućih problema u sinkronizaciji).

Zvuk se dodaje ovako kao na slici Streams>stream list…:

flv-u-avi-mpg-mp4-07

flv-u-avi-mpg-mp4-08

Ako dodajete audio datoteku koja je rađena u varijabilnom (vbr) bitrateu onda ćete dobiti ovakav prozor na kojem treba odgovoriti sa No:

flv-u-avi-mpg-mp4-09

Kada kliknete desnim na sivo područje kao na slici iznad, dobit ćete ovakav prozor te kliknete na interleaving:

flv-u-avi-mpg-mp4-10

Kada se otvori novi prozor postavke neka budu kao na slici ispod (sve isključeno):

flv-u-avi-mpg-mp4-11

Preporučujem da za probu prvo probate samo spojiti sliku i zvuk sa opcijom direct stream copy (umjesto full processing mode) To ide jako brzo jer nema reenkodiranja, ali ćete znati koliko novi zvuk zaostaje ili ide ispred slike. Tu ćete morati ponavljati nekoliko puta dok ne unesete pravilnu veličinu kašnjenja. To radite tako da u poljeDelay audio track by unesete neku vrijednost različitu od nule. Upiši pozitivnu vrijednost ako zvuk ide ranije ili negativnu vrijednost ako zvuk kasni (dodati minus ispred broja). Na slici ispod se vidi primjer kako je bilo kod mene u ovom konkretnom slučaju. Zvuk mi je išao ranije 1,5 sec, što je jako puno:

flv-u-avi-mpg-mp4-12

Kada ste eksperimentom utvrdili pravilnu vrijednost kašnjenja onda možete ići na Video>Full processing mode:

flv-u-avi-mpg-mp4-13

Pod Compression izaberite npr. XviD:

flv-u-avi-mpg-mp4-14

Pod Configure po potrebi odredite postavke za encoder koji ste izabrali i na kraju sve to snimite sa već općepoznatim standardnim klikom na Save as…

I tako ste eto dobili *.avi datoteku pretvorenu u ovom primjeru u XviD.

4. Korak

Ovo je za one jakih živaca, ali mogućnosti editiranja su praktično neograničene. Ako ste napravili 1. i 2. korak datoteke možete direktno uvesti u Sony Vegas. Znači one dvije originalne plus novu audio. Zašto je bitno uvesti i staru audio datoteku? Nije nužno, ali to je zato da biste se po njoj mogli ravnati prilikom sinkronizacije. Naime, Sony Vegas audio traku prikazuje grafički tako da vrlo lako možete novu audio traku poravnati po staroj, a prilikom finaliziranja staru traku samo isključite. Evo primjera kako izgleda kada se sve tri datoteke uvezu u Vegas. Traka 1 je video, traka 2 je stari audio (vidi se da je samo jedan kanal, odnosno mono) i traka 3 je novi audio (stereo). Traku 3 koju sam označio „NOVI ZVUK“ sam jednostavno pomaknuo mišem dok mi se nije grafički poklopila sa starim zvukom i to je onih 1,5 sec iz primjera sa VirtualDubMod-om. Klikom na znak (kao za zabranu parkiranja) blokirate staru traku i ona neće biti dio konačne video datoteke:

flv-u-avi-mpg-mp4-15

Prije bilo čega podesite postavke projekta: File>Properties (ALT+ENTER) za video i audio. Pošto sam odredio da ovaj video spot bude prilagođen mp4 playerima koji imaju prikaz 320×240 točaka onda postavke moraju izgledati ovako kao na slikama ispod:

flv-u-avi-mpg-mp4-16

flv-u-avi-mpg-mp4-17

Nakon što ste sve podesili kliknite na Primijeni (Apply) i na U redu (Ok)

Nakon toga će vam prozor za prikaz videa u Vegasu prikazati ovako:

flv-u-avi-mpg-mp4-18

Sada ćete cijeli video reenkodirati u *.mp4 format. Dakle, kliknite na File>Render as… i pojavit će se prozor kao ovaj dolje te izaberite postavke kao na njemu:

flv-u-avi-mpg-mp4-19

Iako u listi imate Mainconcept mp4 ja sam utvrdio da je Sonyjev kvalitetniji. Ovaj template kao na slici iznad je prilagođen meni, a vi na Custom možete napraviti svoj vlastiti sa drugačijim postavkama. Klikom na Customdobijete ovo:

flv-u-avi-mpg-mp4-20

flv-u-avi-mpg-mp4-21

Sada ste dobili *.mp4 video datoteku kodiranu u H264/AAC codecima za koju, da budem iskren nisam siguran da će raditi u MP4 playerima jer isti ne posjedujem. Ako ne radi, samo izaberite drugi encoder iz liste, a druge stvari su u biti iste. Samo je stvar podešavanja rezolucije i drugih postavki. Tu se valja malo „igrati“ dok ne dođete do prihvatljivog rezultata.

DODATAK

Ako želite svoju video datoteku malo izoštriti (vrijedi općenito za bilo koji projekt) onda prije nego ju snimite na disk kao gotov uradak, na montažnoj traci kliknite na znak koji je strelicom označen na slici ispod:

flv-u-avi-mpg-mp4-23

Iz liste izaberite Sony Sharpen:

flv-u-avi-mpg-mp4-24

I kada potvrdite sa OK dobit ćete postavke kao na slici. Ja imam običaj staviti klizač na Medium:

flv-u-avi-mpg-mp4-25

Ako želite od videa koji ste skinuli sa YouTube-a napraviti VCD datoteku koju možete gledati u stacioniranim DVD playerima, samo u Properties… (ALT+ENTER) izaberite projekt sa templateom kao na slici ispod:

flv-u-avi-mpg-mp4-26

I tada ćete pod Render as… izabrati kao na slici dole:

flv-u-avi-mpg-mp4-27

Takvu novodobivenu *.mpg datoteku poslije importirate u Neru i snimite kao VCD. Ili ako vaš DVD player, kao npr. moj, prepoznaje ovakvu *.mpg datoteku onda ne morate praviti VCD nego ju samo u takvom obliku spržite na CD ili DVD.

DODATAK 2

Ako ćete svoj video gledati samo na računalu onda je dobro maknuti letterbox crna polja kod 16:9 videa. To se radi na način da opet u postavkama za projekt izaberete template koji je 16:9.

flv-u-avi-mpg-mp4-28

To će naravno degradirati video kao na slici:

flv-u-avi-mpg-mp4-29

Sada desnim kliknite na video traku i na meniju izaberite Video event pan/crop kao što je prikazano na slici ispod:

flv-u-avi-mpg-mp4-30

Sada napravite crop tako da mišem uhvatite gornji ili donji rub i suzite sliku po visini. Ako želite odvojeno pomicati gornji ili donji rub onda isključite dugme sa lijeve strane za proporcionalni crop:

flv-u-avi-mpg-mp4-31

Dok to radite, pratite što se događa sa slikom, ne u ovom prozoru, nego na preview dijelu Vegasa. Slika će se sada ispraviti i rastegnuti po visini na štetu letterbox crnih pruga. Mislim da će biti jasnije ako pogledate video:

I na kraju to snimite najbolje u Sony AVC/AAC format, odnosno u H264.

Podijeli

2 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)