Photoshop pisanje teksta, fontovi i tanke linije

U ovome tutorijalu ću Vam pokazati kako uz nekoliko sitnih detalja možemo poboljšati izgled teksta na raznim podlogama. Poigrat ćemo se Opacity-om (vidljivost), stilovima i fontom teksta te njihovim bojama.

Tekst pišete alatom Horizontal Type Tool ( Prečac tipka T ). Klikom na alat na radnoj površini se pojavljuje umjesto strelice miša okomiti kursor kojime obilježavate područje u kojem želite pisati tekst. Kad ste upisali željeni tekst u horizontalnoj traci s postavkama alata u gornjem dijelu prozora izaberete željeni font i veličinu fonta.

Sve ste odabrali i želite izači iz okvira s tekstom i nastaviti s daljnjim uređenjem u programu. Kliknite na Move Tool ( prvi po redu alat u vertikalnoj traci s alatima ) kojim napuštate okvir s tekstom, a ujedno možete pomicati napisani tekst po površini.
U ovome tutorijalu ću Vam pokazati kako uz nekoliko sitnih detalja možemo poboljšati izgled teksta na raznim podlogama. Poigrat ćemo se Opacity-om (vidljivost), stilovima i fontom teksta te njihovim bojama.
Prvo ću objasniti opciju Opacity fonta i linija u tekstu. Na slici ispod teksta možete vidjeti dva primjera istog teksta na crnoj i bijeloj podlozi.

U gornjem dijelu slike je tekst bijele boje šifre #ffffff koji se nalazi na crnoj podlozi #00000. Na donjem dijelu je isti taj tekst koji je prvobitno imao iste parametre kao i gornji, njemu je smanjen Opacity na 50% i vidite da je puno ugodnije čitati donji od gornjega.Ista stvar je i sa linijama ispod tekstova, što se može primjeniti i na okvire i sve ostale oblike koji se ubace u tekst.

Opacity je opcija kojom podešavamo prozirnost nekog elementa unutar programa Photoshop, a koristimo je na sljedeći način. Kad smo ispisali tekst, ili ubacili sliku odemo u¬: Layer > Layer Style > Blending Options i u Blending Options imamo pokazivać pod nazivom Opacity i njime podešavamo „prozirnost“.

U ovom slučaju imamo bijelu pozadinu #ffffff sa gornjim tekstom crne boje #000000, a ispod njega se nalazi tekst kojemu je Opacity smanjen na 50%.

U sljedećem primjeru možete vidjeti kako oblik fonta slova i njegova veličina utječu na čitljivost i preglednost samog teksta. Na slici su primjeri naslova stranice koju upravo čitate Tutorijali @ HelpDesk on WEB, na prvom primjeru naslova imamo stil fonta None, dok je na drugome upotrebljen Sharp. Sharp “zaobljuje” rubove fonta.

Primjeri sa efektom Opacity su Vam dani kako bi vidjeli koje opcije efekata je najbolje koristiti da bi tekstovi u radovima koje radite bili što uredniji i čitljiviji. Sa svim efektima se možete slobodno zabaviti i podesiti po vašim potrebama.

Stilovi se podešavaju u kartici pod nazivom Character a nalazi se u desnom dijelu prozora. Postoji nekoliko vrsta, a to su : None, Sharp, Crisp, Strong i Smooth.