Photoshop, upoznavanje s programom

Photoshop sučelje
Sučelje samog programa je prikazano na slici i neke će posjetiti na dosta dobro nadograđen paint … hehe

U samome vrhu se nalazi traka koja sadrži neke dodatne podprograme photoshopa, a to nas u ovome trenutku ne interesira niti ćemo se u početku s njima koristiti, ali nitko Vam ne brani da prčkate po tome, dapače.
Ispod te trake nalazi se traka izbornika, to vjerovatno već svi znate što je, čemu služi i što se sve nalazi u njoj …
Posljednja horizontalna traka je traka u kojoj se prikazuju opcije alata koji je trenutno u upotrebi, na slici je korišten alat Zoom-a pa u toj traci imamo opcije baš tog alata.
Možete vidjeti da se ispod trake s opcijama alata pojavljuje i tab traka. U toj tab traci će biti prikazani svi otvoreni listovi kao što je slučaj kod web preglednika.
S desne strane sučelja se nalazi dio sa opcijama koje isto nečemo koristiti u početku, taj dio ću Vam objasniti kad za to bude vrijeme
Dolazimo do trake s Alatima, s ovime će te se koristiti od sada pa sve dok ne prestanete s korištenjem Photoshop-a i zato je jako bitno da naučite njihovu svrhu, način na koji rade i izgled ikonice.

Photoshop alati

Alati se nalaze na lijevoj strani prozora, a sad ću vam pokušati što detaljnije objasniti što koji od njih znači tj. kako se koriste

Move Tool ( prečac tipka V )

Alat kojim odabrane elemente unutar programa pomićemo po radnoj plohi. Kad je alat odabran moguće je i fino pomicanje strelicama na tipkovnici kojima predmet pomićemo za 1px u odabranome smijeru.

Rectangular Marquee Tool ( prečac tipka M )

Alat kojim odabiremo predmete, kliknete li desni klik na ikonicu alata otvara se izbornik za odabiranje oblika kojim selektirate predmeta a to su pravokutnik, krug/elipsa, te okomit ili vertikalni odabir širine 1px.

Lasso Tool ( prečac tipka L )

Služi također za odabiranje kao i prethodni ali njime odabiremo nepravilne likove tako što određujemo točke na slici i time dobijemo željeni oblik spreman za daljnju obradu ilikopiranje.

Quick Selection Tool i Magic Wand Tool ( prečac tipka W )

Alat za brzi odabir dijelova sa slike, odabirom Magic Wand Tool-a u podizborniku ( desni klik na Quick Selection Tool ) imamo alat za selekciju prostora sa slike koje imaju približnu nijasnu boje.

Crop Tool ( Prečac tipka C )

Alat za selektiranje, samo što s ovim alatom nakon obilježavanja prostora i klikanjem CTR + Enter dobijemo ne označeni dio / prostor.

Spot Healing brush Tool ( Prečac tipka J )

Ovim alatom kopiramo dio slike, alat pamti prvobitnu sliku te je prilagođava novoodabranoj. U izbornuki alata se nalaze podalati ovome koji služe u slične svrhe kao i ovaj uz male dodatke.

Brush Tool ( Prečac tipka B )

Alat s kojim ste se vjerovatno svi susreli u Paint-u, a još ga zovemo i „kist“. Služi za slobodno crtanje po radnoj površini, moguće je odabrati i vrste kista u raznim oblicima.

History Brush Tool ( Prečac tipka Y )

Ako ste nešto pogriješili prilikom uređenja slike ili nekog drugog rada, i želite samo jedan dio toga vratiti u prvobitno stanje, onda koristite History Brush Tool. Ovaj alat možete koristiti umjesto opcije „undo“ koja vrača korak u nazad.

Eraser Tool ( Prečac tipka E )

Alat „gumica“ za brisanje, mogučnost je da se briše 1px – 2500 px ovisno o potrebama, u izborniku možete vidjeti i podalate s kojim će te se susrečati u narednim tutorijalima.

Paint Bucket Tool ( Prečac tipka G )

Ovim altom u cijelosti bojamo odabrane dijelove i oblike/elemente na radnoj plohi. U izborniku podprograma se nalazi i alat Gradient Tool kojim bojamo, ali ispunjena ploha bude obojana dvijema ili više nijansi u prijelazu.

Blur Tool ( Prečac tipka R )

Služi za zatamljenje slike, postavkama alata možemo podešavati intezitet zatamljenosti kao i neke druge parametre.

Pen Tool ( Prečac tipka P )

Alat je kompliciran za objašnjenje u nekoliko crta, o njemu će biti napisan zaseban tutorijal, u podizborniku se nalazi više njegovih podprograma i svi zajedno služe, za odabiranje, crtanje i uređivanje Pathova.

Horizontal Type Tool ( Prečac tipka T )

Pisanje i uređivanje teksta.

Path selection Tool ( Prečac tipka A )

Možemo ovaj alat nazvati podalatom „Pen Tool-a“ je njime odabiremo cijele i djelomične pathove.

Rectangle Tool ( Prečac tipka U )

Crtanje pravilnih oblika, desnim klikom na ikonu alata odabiremo likove.

Notes Tool ( Prečac tipka N )

U velikim prijektima, crtežima a pogotovo onim ne dovršenim ovim alatom možemo sebi na bilo kojem mijestu na crtežu postaviti kratke poruke i zabilješke koje će nam biti potrebne.

Eyedropper Tool ( Prečac tipka I )

Ovim alatom odabiremo željenu boju sa slike te istu možemo koristiti za daljnji rad u programu tj. Dobiti njen kod.

Hand Tool ( Prečac tipka H )

Kao i u mnogum drugim programima za obradu fotografija, ovaj alat služi za pomicanje cijelog dokumenta.

Zoom tool ( Prečac tipka Z )

Povečalo za uvečavanje i smanjenje dokumenta .
Foreground i Background boje

Ispod alata se nalazi mala paleta sa bojama koje trenutno koristimo. Prva bija je Foreground, a druga Background, strelicom u gornjem desnom uglu ikonice te dvije boje jednim klikom možemo zamijeniti.

Pokazao sam Vam desetak alata kojima ćete se koristiti tjekom rada u programu, ne razbijajte glavo o tome kako ćete naučit sve to jer niti ja ne znam točne nazive alata, već sam se u praksi već automatizirao tako da bez razmišljanja uzimam alat za alatom gledajuči samo ikonice.
Ovo vam govori samo da ako želite raditi s photoshopom da je potrebno samo vježbe i dobre volje, ostalo će doći samo od sebe …