Kako do posla za freelancere?

Nekim je ljudima prijelaz između stalnog posla i samostalnog (freelancer) vrlo težak. Radi se o procesu koji započinje hobijem, manjim projektima za prijatelje i poznanike, kroz koje se s vremenom stječe određeno iskustvo, poznanstva i reference.

Published
Categorized as Internet

Google Analytics i praćenje poddomena

Praćenje stranica pomoću Google Analytics koje imaju nekoliko poddomena i nije tako veliki problem. No, što ako je potrebno pratiti glavnu domenu i sve njene poddomene na jednom mjestu, te pored toga još svaku podomenu odvojeno ili kombinirati nekoliko poddomena?

Kako izmeriti realan bounce rate Web sajta?

Bounce Rate se može prevesti kao stepen otkaza poseta na nekom Web sajtu. Bounce Rate predstavlja jedan od osnovnih parametara Web analitike koji govori o tome koliki je procenat posetilaca došao na Web sajt i odmah zatim otišao sa njega.

Što je ovaj procenat veći (približava se cifri od 100%) to znači da veliki procenat posetilaca sajta odlazi sa istog (treba nešto menjati u sadržaju). Što je ovaj procenat manji, to znači da se posetioci sajta više zadržavaju na njemu (što se dodatno može proveriti na osnovu prosečnog vremena zadržavanja posetilaca na sajtu). Smatra se da je za Web sajt dobar stepen otkaza poseta kada je njegova vrednost ispod 30%.

Studirati ili se obrazovati na Internetu?

Čemu plaćati i gubiti vrijeme na školovanje kada na Internetu postoji izvor odličnih tutorijala koji idu u korak s vremenom i tehnologijom? Činjenica je da velika većina naših obrazovnih ustanova počiva na udžbenicima pisanim prije nekoliko desetaka godina, a i one malo novije su napisane iz te iste “stare” literature (negdje čak ni gramatiku ne isprave, samo… Continue reading Studirati ili se obrazovati na Internetu?

Published
Categorized as Internet

Poslovni Twitter account i kako ga koristiti

Twitter je svakim danom sve popularniji i koristi ga sve više ljudi. Na taj način sam servis postaje mjesto na kojem se skupljaju svi koji žele doprijeti do masa. Bilo da se radi o spam botovima, velikim kompanijama  ili običnim malim poduzetnicima koji na taj način promoviraju svoju djelatnost; koriste ga svi prema određenim pravilima i u svemu tome pokušavaju imati neke koristi. Sve je to u redu dok ostajemo u okvirima pravila ponašanja i osnovne pristojnosti, no Twitter je unatoč svojoj jednostavnosti izuzetno kompleksan zbog tisuće detalja koje je potrebno znati da bi nam taj servis mogao služiti onako kako to nama odgovara. Jedan od načina na koji koristimo Twitter je promocija svoje vlastite tvrtke, bilo da se radi o malim ili većim poduzetnicima. Za to je najbolje imati poseban Twitter account koji ima neka posebna i drugačija pravila od osobnog accounta. U nastavku pročitajte kako na pravi način koristiti poslovni Twitter account, a kako ne i zašto.