Categories
Internet

17 načina za promociju vas kao web dizajnera

Najveći problem svakog web dizajnera je probiti se na tržište i pridobiti klijente. Poveden tim donosim vam nekoliko načina uz pomoć kojih si to možete olakšati.

Pišite blog

Blog je odličan način za promociju pogotovo ukoliko je sadržaj zanimljiv, kvalitetan i usko vezan uz ono čime se bavite. Ne samo da ćete kvalitetom privući dosta posjetitelja već i mogućih klijenata. Jedan od odličnih blog alata je WordPress.

Koristite e-mail potpis

Stvar koju dosta ljudi ne prakticira je potpis na vlastitim mailovima koje šaljete. Sam potpis sastavite u obliku nekakve vizitke (malog oglasa), jer uvijek će ga netko proslijediti dalje i samim tim vama raditi besplatnu reklamu.

Napravite i dijelite posjetnice

Posjetnice vam mogu donijeti puno potencijalnih klijenata ponajprije ako su lijepo dizajnirane. Stoga nemojte štedjeti na cijeni izrade.

Društvene mreže

Koristite društvene mreže za promociju bloga (facebook, digg, twiter, delicious,croportal,…), odnosno posla kojim se bavite.

Usluga za uslugu

Ako je nekom tko već posjeduje Internet stranicu potrebna nekakva usluga zauzvrat tražite postavljanje malog bannera ili povratnog linka na vaše stranice.

Sudjelujte na forumima u raspravama

Forumi kao što su odličan izvor korisnih informacija mogu biti i dobra reklama ukoliko svojim odgovorima uspješno pomognete nekome. Jer postovi neće nigdje pobjeći, vaš odgovor i dalje ostaje nekome tko će kasnije čitati.

Koristite potpis na forumu

Ovo možete povezati isto sa e-mail potpisom. Doduše neki forumi ne dopuštaju objavu linkova u potpisu ili jednostavno uklone <a href=““>..</a> tag, no to vas ne treba spriječiti da link ipak napišete pa makar on bio samo tekst.

Napravite portfolio

Nikako ne zaboravite svoj posao prezentirati potencijalnim klijentima u vidu nekakvog portfolija, jer svatko voli prethodno pogledati nekakvu referencu i vidjeti s će zapravo poslovati.

Volontirajte

Ukoliko vam se ukaže prilika sudjelovati u nekakvom opensource projektu ili dobrotvornoj akciji, svakako ju iskoristite. Takvi događaji su uvijek popraćeni mnoštvom medija tako da ne bi bilo loše da se i vaše ime nađe na popisu osoba koje su pridonijele projektu.

Komentirajte

Postoji velik broj kvalitetnih blogova na kojima uz komentar možete ostaviti i povratni link što morate iskoristiti. No, nemojte u komentare upisivati samo jednu riječ, nastojite napisati barem rečenicu, jer većinu komentara administratori pregledavaju prije objave pa ako zaredate nekoliko istih, jednostavno će vam ih brisati.

Povežite se s drugim web dizajnerima

Ponekad će vam biti potrebna pomoć nekog drugog web dizajnera tako da nije loše podijeliti posao i tako proširiti krug prijatelja. To je situacija u kojoj samo možete dobiti.

Sudjelujte u raznim dizajnerskim natjecanjima

Ovdje imate priliku besplatno se oglašavati, još ako ste stvarno dobri i uberete neku od nagrada… Dodatni oglasi će sami nicati u vidu raznih članaka po novinama i Internetu, ovisno o temi natjecanja.

Razmjenjujte linkove

Ovo je dosta popularna tehnika kojom se koriste web dizajneri jako dugo. Pogotovo ako je Internet stranica sličnog tematskog sadržaja vašoj.

Dodajte vaš rad u web galerije

Web galerije vole lijepo odrađen dizajnerski posao, tako da ćete sa odličnim dizajnom dospjeti na naslovnice što će dovesti dosta posjetitelja.

Održavajte natjecanja na vašim Internet stranicama

Ovo isto tako polako postaje popularno na našoj Internet sceni u vidu raznih natjecanja gdje možete osvojiti mobitel ili neku drugu nagradu. To naravno može biti uzajamna razmjena raznih radova koje inače prodaju vaši kolege na svojim stranicama.

Razvijte zdrav odnos sa svojim klijentima

Ono što morate nastojati izbjegavati su ostavljanje otvorenih pitanja po pitanju posla koji ste nekom klijentu odradili. Nastojite na sva pitanja odgovoriti, budite uvijek dostupni, jer preporuka nekog kome ste već odradili nekakav posao najviše znači. Poštujte ih, jer dobar odnos će vam iste klijente vratiti po još novog posla.

Recite ljudima

U svakoj prilici koja vam se ukaže, promovirajte svoj posao, prijateljima, poznanicima, svima… kako kažu “Hvalite me usta moja…” :-)


Budite originalni ponudite nešto novo ili već postojeće, ali na svoj način i uspjeh je zajamčen u onolikoj mjeri koliko se potrudite u njega uložiti. Rezultati neće biti vidljivi preko noći potrebno je dosta vremena i znoja kako biste se dokazali.

4 replies on “17 načina za promociju vas kao web dizajnera”

da i ja pohvalim temu, nisam o tome nikada razmišljao
iako već neke stvari radim nenamjerno ;-)

—————————–
Windows slikoviti Tutoriali za početnike
Autocad, Excel, Word, FrontPage, Powerpoint, network …
http://www.ic.ims.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *