17 SEO savjeta

Nastojeći nastaviti sličnom tematikom napisanom u prethodnom tutorijalu, sastavio sam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći prilikom odabira hosting provajdera, vrste domene, odnosno u SEO optimizaciji.

Koristite mapu weba – sitemap

Mapa weba je mislim jedan od najbržih načina za tražilice kako bi pronašle sve vaše stranice. Nemojte se zavaravati mišljenjem da ako je neka tražilica pronašla jednu od vaših stranica unutar istog weba da zna za njih sve. Naprosto joj to morate sami pokazati.

Što starije to bolje

Tražilice više poštuju starije domene koje su duže u funkciji, ako je k tome još kvalitetan sadržaj na istima u prednosti ste među konkurencijom. Veći prioritet je iz razloga što puno novih stranica ubrzo nestane s Interneta ili jednostavno ostanu na istom sadržaju od kako su stvorene.

Držite datoteke bliže root mapi

Zakopavanje datoteka u nekoliko mapa i podmapa koliko god to vama bilo praktično tražilicama nije. Nastojite ih držati u što manje podmapa i bliže rootu same stranice.

Održavajte stranicu

Ako su vam stranice smještene na serverima koji su često nedostupni ili IP adrese blokirane zbog toga što netko u shareanom hosting paketu ima nepoželjan sadržaj. Promijenite hosting provajdera ili paket, jer tražilice ne vole takve stvari. Imao sam priliku iskusiti na vlastitoj koži gotovo 40 dana ignoriranje moje stranice od strane googlebota.

Smjestite ključne riječi u linkove, datoteke, sadržaj

Ono što je najbitnije su ključne riječi, koje nemožete samo nabrojati negdje u tekstu. Rasporedite ih unutar stranice da pokriju sve dijelove HTML koda (početak, sredinu kraj). Vodite računa da datoteke ne imenujete po principu nabrajanja bojeva, već u sam naziv upišite ključne riječi.

Primjer: nemojte sliku nazvati slika1.jpg, nastojite u njen naziv napisati ključne riječi seo-optimizacija.jpg. Koristite linkove koje tražilice vole, ne duge generičke, primjer vam može biti link ovog tutorijala.

Više sadržaja bolje rangiranje

Nastojite svakodnevno objaviti nekakav kvalitetan sadržaj na stranici, tražilice to vole. Naravno vodite računa o tome da uz dobro održavanje imate i smislenu navigaciju kako stranice ne bi bile bespotrebno natrpane i razbacane na sve strane.

Kraći URL-ovi

Naravno duži neće našteti, ali što ih je više i to pretjerano dugih više će podsjećati na spam. Otprilike 10 riječi i naravno kraće dome će vam svakako pogodovati, lakše su pamtljive.

Provjereni hosting provajderi

Ovisno o tome čemu je stranica namijenjena i što očekujete kasnije od nje bilo bi dobro da vodite računa o tome gdje je smještena. Svima nama je lakše zakupiti shareani/dijeljeni hosting paket, jer je jeftiniji. No, računajte s tim da je na tom istom IP-u smješteno na tisuće drugih koje možda sadrže nepoželjan sadržaj što će tražilice prepoznati i samim tim i vaša stranica je u tome. Znate za onu “S kim si takav si“. Isto tako bitno je koliko su dostupni/online (uptime) ako su često nedostupni za vaše posjetitelje, znači da su i za tražilice. Dali biste vi išli an jutarnju kavu u lokal gdje je aparat za kavu često u kvaru, naravno da ne jer ćete u tim slučajevima morati piti nešto drugo :-)

Izbjegavajte dinamičke URL-ove

To su vam oni teško čitljivi sa puno raznoraznih znakova, koji su samim tim i tražilicama nezgodni za čitanje. Primjer

Koristite 301 redirekciju

Ovo je korisno ako ste preselili stranicu na recimo drugu domenu, ili neki od sadržaja na novi link. S 301 redirekcijom govorite tražilici da je taj sadržaj premješten na novu adresu i gdje ga može pronaći. To je recimo nešto što ja kod sebe još nisam napravio kada su tutorijali bili na domeni www.hdonweb.com, jer naprosto nemam vremena.

Nemojte koristiti puno zabrana u robots.txt

Ne kažem da ne smijete i da ne možete, ali ako veći dio stranice, odnosno puno toga branite tražilicama da indeksiraju, vrlo vjerojatno je da će vam to isto napraviti i sa onim malim ostatkom.

Iskoristite meta i title tagove

Svakako osigurajte smislene meta i title tagove za stranice koji će u sebi sadržavati ključne riječi. One bitne nastojite napisati što više na početku samih tagova.

Primjer title taga: “Teamviewer RemoteDesktop – Udaljeni Pristup” je svakako bolja solucija od “RemoteDesktop ili udaljeni pristup putem Teamviewer aplikacije“, jer puno korisnika pretražuje putem ključne riječi teamviewer koja je samim tim na početku taga.

Oglasi ne poboljšavaju rangiranje

Puno je novih stranica koje imaju gomilu oglasa i bannera na sebi, što nikako ne pomaže, dapaće samo će vam otjerati posjetioce. Prvo se dokažite kvalitetnim sadržajem, te nakon toga počnite profitirati od oglasa.

Koristite povlake (-) umjesto donje crte (_) u URL-ovima

Ne samo da će biti lakše vama i vašim posjetiocima za pročitati takav URL, već i samim tražilicama. Jer morate biti svjesni toga da se tražilice sve više razvijaju i nastoje biti inteligentnije, te se ponašati kao i mi ljudi. Svojevrsna umjetna inteligencija je već ugrađena u njih kroz mnoštvo algoritama koji se konstantno nadograđuju.

Koristite isti template – dizajn

Nemojte puno pretjerivati s tim da vam određene stranice budu u HTML tagovima različite, naravno da će sadržaj biti. Tražilice će lakše prepoznati sadržaj u onima koje imaju konstantan template, jer na temelju već indeksiranog će lakše zaključiti gdje se nalazi kvalitetan i onaj bitan sadržaj.

Promislite prije odabira vršne domene

Lako pamtljiva i kratka vršna domena će svima biti zanimljivija upravo iz navedenih razloga, stoga nije potrebno puno objašnjavati.

Lokacija i područje djelovanja stranica

Prije no što registrirate domenu razmislite na kojem će geografskom području stranica djelovati, ako se radi o nekoj kompaniji koja je aktivna samo na području Hrvatske nastojite registrirati vršnu .hr domenu, i samim tim zakupiti hosting na nekom od servera smještenih u Hrvatskoj. Isto tako područje i vrsta sadržaja mogu bolje biti istaknute nekom od vršnih domena tome namijenjene. No ovo će biti tema u nekim od slijedećih tutorijala.

1 Comment

  1. Bendin says:

    Da jako dobro, jakooo dobro i kratko a sve razjašnjeno baš kako spada. Sve pohvale za ovaj post jer u biti kroz jedan post sve je onako simply a opet sve što i treba znati i koristiti…

Leave a comment