Što je SEO – Search Engine Optimization?

SEO ( Search Engine Optimization ) je optimizacija web stranica za tražilice, u prvom redu Google koji dovodi najveći broj posjetitelja, a zatim Yahoo, MSN, AOL, Pogodak…, odnosno optimizacija za što bolje pozicioniranje kod određenih ključnih riječi.

SEO je zapravo vrsta marketinga koja se bavi pozicioniranjem stranica za određene ključne riječi koje najviše odgovaraju sadržaju stranica i na taj način web stranice rangira više za određen rezultat pretrage. Kako su online pretraživači primarni izvor posjeta web stranicama, upravo iz tog razloga dobro optimizirana stranica će imati veći broj posjeta. Što dovodi do veće prodaje odnosno većeg broja korisnika određene online usluge, ovisno o sadržaju stranice.

Internet je postao medij dostupan širom svijeta i sve se više tvrtki ili pojedinaca polako okreće Internetu kojeg pokušava iskoristiti na najbolji mogući način za promociju, a upravo je SEO ono što omogućuje takvo nešto.

Ono što svakog zanima je kako napraviti dobar SEO i kako se to uopće radi? Da odmah razjasnim za SEO ne postoji neka forumula po kojoj se radi, jednostavno morate biti u toku događaja i pratiti što se događa na sceni Internet tražilica, novih Internet tehnologija… Naravno da postoje neke određene smjernice kojih se morate pridržavati (što ću objasniti u kasnijim tutorijalima) i svaka od njih se može izvesti na nekoliko načina. Upravo to čini SEO zanimljivim jer istu stvar možete napraviti na nekoliko načina, ali to nikad neće biti ono što će 100% odgovarati tražilicama, jer nitko osim onoga tko je napravio tražilicu ne zna formulu za 100% uspjeh.

SEO se ne događa preko noći za njega su potrebni mjeseci.

1 Comment

  1. Davor says:

    Toliko je puno izvora gdje možete u relativno kratkom vremenu naučiti puno o SEO optimizaciji, ja preferiram vlastito iskustvo jer puno ljudi piše krive stvari.

    Recimo ovi naslovi članaka koji su na ovom blogu nevidljivi za Google su dosta važni za SEO.

Leave a comment