Što s elektroničkom poštom kad niste za vlastitim računalom?

Sigurno vam problem predstavlja kako se brinuti za svoju e-poštu ako niste za vlastitim računalom, bilo da ste na odmoru, poslovnom putu, … No i za to postoji rješenje, ovisno o tome čiju mail adresu koristite.

Najbolje rješenje je Gmail, zašto?

U vrijeme pisanja ovoga članka mogućnost pohrane 6983 MB mailova, besplatan je i ono bitno lokaliziran na Hrvatski jezik. Osim mogućnosti pristupa i upravljanju elektroničkom poštom putem Internet stranice (webmail) moguće je istu čitati na mobitelu uz već gotove dodatke ili putem POP i IMAP protokola. POP način pristupa je najrašireniji, njime poštu skidate na vaše računalo uz pomoć nekih od programa te ste kasnije u mogućnosti pregledavati ju. Dok IMAP daje mogućnost pristupa elektroničkoj pošti putem aplikacije za čitanje elektroničke pošte ali sve promjene (brisanje, pisanje…) se automatski odražavaju na stanje elektroničke pošte na serveru.

Ono bitno za ovaj članak je da postoji mogućnost dodavanja drugog računa za elektroničku poštu (druge mail adrese) i na taj način putem Gmaila zapravo primati i odgovarati na poštu kao da odgovarate sa svoje e-mail adrese koja nije gmail.com.

Registracija Google računa

Jedno od rješenja je webmail servis vašeg ISP-a

Danas večina modernih pružatelja e-mail usluga omogućava pristup elektroničkoj pošti putem „Internet stranice“ (webmail). To znači da, gdje god se nalazili, a imate pristup internetu moći ćete pročitati i poslati e-mail. Gotovo sve ono što radite uz pomoć nekog e-mail klijenta poput recimo Outlook Expresa možete napraviti i na webmail-u.

Za pristup, morate znati svoje korisničke podatke kako bi se mogli ulogirati na webmail, ako neznate obratite se službi za korisnike vašeg ISP-a.

Ukoliko webmailu pristupate iz nekog od Internet caffe-a obavezno napravite logout iz webmaila i ne dopuštajte pregledniku da pamti vašu lozinku (obično prije logiranja iskoči pop-up upozorenje)

Automatski odgovor

Primate mnogo e-mailova dok ste na godišnjem, a ne želite se zamarati s istima usred odmora, ali ne biste htjeli da se poslovni suradnici ili prijatelji osjećaju zapostavljeno?

Rješenje je u automatskom odgovoru (auto-reply). Takvu uslugu ima većina ISP-ova koji vam pružaju e-mail uslugu, ali moguće ju je podesiti i u programima za čitanje elektroničke pošte recimo Microsoft Outlook, no to bi značilo da vam računalo mora biti stalno upaljeno i spojeno na Internet, osim ako ne posjedujete mail server.

Automatski odgovor je zapravo internetska verzija telefonske sekretarice unesete svoju poruku koja se šalje kao odgovor svima koji su vam poslali mail.

By Ivan Mišić

Person in love with the new technologies that brings completely new way of doing business :-)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *