Studirati ili se obrazovati na Internetu?

Čemu plaćati i gubiti vrijeme na školovanje kada na Internetu postoji izvor odličnih tutorijala koji idu u korak s vremenom i tehnologijom? Činjenica je da velika većina naših obrazovnih ustanova počiva na udžbenicima pisanim prije nekoliko desetaka godina, a i one malo novije su napisane iz te iste “stare” literature (negdje čak ni gramatiku ne isprave, samo kopiraju).

Današnje tržište rada sve manje cijeni titulu ispred imena, a više znanje pojedinca (bilo da se radi o nekakvim certifikatima ili poslu koji je do sada radio). Osim ako ne želite biti “direktor”, no i za to vam je potreban netko tko će vas prvi puta postaviti na takvu poziciju i mirni ste za cijeli život.

Što se događa kada završite fakultet? Imate diplomu :-) i naravno  očekivanja u pogledu plaće i posla su velika. Dobivate ponude  za puno manju svotu koje naravno ne želite prihvatiti, jer ipak ste se školovali dugi niz godina, a nakon toga ste nekoliko godina u potrazi za “onim pravim” poslom. Za to vrijeme i ono znanje koje ste imali polako hlapi i stari (premda je ionako bilo staro, naravno niste vi krivi tako su vas učili).

Vjerujte nitko vas na razgovoru za posao neće ispitivati o tome što ste učili na faksu, diploma je više kao ulaznica na razgovor za posao. Dok na samom razgovoru slijede pitanja tipa:

  • Gdje ste do sada radili, odnosno imate li radnog iskustva? (od kuda će ga imati netko tko je upravo završio faks?)
  • Što znate raditi?
  • Imate li nekakav portfolio / preporuku? (ovisi naravno za kakav posao se javljate)
  • Možete li riješiti konkretan primjer iz prakse…?

Pored toga veliki problem je lokalizacija obrazovnih ustanova koje su ograničene znanjem potrebnim samo za područje u kojem se nalaze. (Tvrtki treba radnika, a ja sam dobar s “direktorom” pa idem svoje učenike / studente učiti samo onome što će biti potrebno za tu tvrtku).

Općenito, upotreba Interneta kao izvora novih znanja je zanemarena u velikoj mjeri. Shvaćam da nastavnici i profesori napreduju tako što objave pokoju knjigu, rad… no nemoraju se onda njenog sadržaja slijepo držati i nakon 20 godina. Za to postoji povijest, cijenimo ju, prisjetimo je se i iz nje nešto naučimo, ali moramo ići u korak s vremenom. Novac nam treba za danas i sutra.

Kada se uzme u obzir s kojom količinom (zastarjelog) znanja raspolažu naši nastavnici i profesori možemo vidjeti koliko nam školstvo nije u toku zbivanja, naravno čast izuzecima. Netko se možda neće složiti samnom, što je uredu svatko ima svoje mišljenje.

Ne samo to, gdje je praktični rad? Slikovito rečeno “Svi danas uče glavom, ali ne i rukama”. Imao sam prilike pričati s kolegom koji se zaposlio u HEP-u, dobio intervenciju nešto za popraviti. Ima papir (shemu) zna gdje je problem i koji dio promjeniti, no kad je došao na teren paffff, ne zna kako to izgleda.

Pogledajte recimo dobar primjer jednog profesora ( Dragan Varagić ) koji Internet i društvene mreže koristi u komunikaciji i za učenje svojih studenata. Zajedno s njima kreira i sudjeluje u online projektima, odnosno radi na konkretnim primjerima. Pored toga što je najbitnije to svoje znanje dijeli besplatno sa drugima putem svog bloga.

Google zna sve

Ako želite uspjeti u poslu i raditi ono što želite znanje morate stjecati sami, a najbolji način za to je Internet. Neće vam se dogoditi svaki puta da imate točan podatak no zato ih je izvora jako puno.

Poznati koji su uspjeli i bez fakulteta

Ono što me zanima su vaša mišljenja i iskustva na ovu temu.