Categories
Internet

Trikovi kako pretraživati Internet uz pomoć Google-a?

Pregledom statistika za rezultate pretrage koji su doveli do pojedinih stranica koje sam napravio vidio sam da dobar dio korisnika Google pretraživača se ne zna koristiti tražilicom. Najbolji primjer je stavljanje samo jedne rijeći u “navodnike”. Upravo iz tog razloga sastavio sam ovaj tutorijal za kojeg se nadam da će Vam pomoći.

Kako i što pretraživati?

Prilikom pretraživanja određenog pojma putem Google pretraživača ili bilo kojeg drugog potrebno je razmisliti na koji način bi taj netko tko je napravio Internet stranicu, napisaoto što tražite. Pokušajte do željenog rezultata doći na nekoliko načina, nemojte uvijek koristiti isti. Na primjer ova dva rezultata pretrage neće vratiti isto, iako mi to možda očekujemo.

kako kreirati aDSL konekciju i kreiranje aDSL konekcije

Isto tako pretragom putem geografski određene tražilice dobivate drugačije rezultate pretrage, recimo google.com i google.hr će vratiti drugačije rezultate, jer google pokušava korisniku ponuditi rezultate vezane za njegovu geografsku poziciju. Recimo ako tražite nešto na engleskom jeziku koristite google.com ili nešto u Velikoj Britaniji onda koristite google.uk.

Google trikovi

“” počet ću od primjera iz uvoda – navodnici

Navodnike koristite kad želite pretražiti Internet stranice za točno određenu frazu kao što su stihovi pjesama, citati, odnosno nešto za što ste sigurni da je takav poredak rijeći. Ne koristite navodnike kada tražite nekakav tutorijal, novost…

Primjer: Riječi svima nam znane pjesmice :-) “Tamo gdje je stala moja štikla”

* zvjezdica

Zamjenjuje riječi ili znakove u nizu. Recimo da neznate točan poredak stihova pjesme.

Primjer: “Tamo gdje je * štikla”

Nizanje riječi

Najkorišteniji oblik pretrage koji kao rezultat vraća sve stranice koje posjeduju barem jednu od riječi, jer pojedinačno pretražuje svaku od njih, a naravno da će više u vrhu biti one bolje rangirane, odnosno gdje se pojavljuje više rijeći od onih koje su upisane u tražilicu.

Primjer: kreiranje aDSL konekcije ili kreiranje konekcije adsl su 3 identične riječi ali drugačijeg poretka i naravno da će vratiti i drugačiji rezultat pretrage.

– | +

Minus (-) koristite kada želite isključiti određenu riječ iz rezultata pretrage, dok plus čini upravo suprotno

Primjer: -hdz +sdp +”ivo sanader” vraća kao rezultat pretrage Internet stranice na kojima se nalazi rijeć SDP i fraza IVO SANADER, ali ne i riječ HDZ

Filetype:

Google osim Internet stranica i poznatih im formata (.html, .htm, .xml…) indeksira i Adobe Acrobat PDF .pdf, Microsoft Word .doc, Microsoft Excel .xls, Microsoft PoverPoint .ppt, i još neke no ovo su jedni od korištenijih. To znači da možete kao rezultat pretrage dobiti samo PDF dokumente.

Primjer: zakoni filetype:pdf kao rezultat pretrage vraća sve PDF dokumente koji sadrže riječ zakoni, bitno je da na kraju navedete filetype: i onda vrstu datoteke bez točke ispred.

Site:

Recimo da želite pretražiti Internet za određenim pojmom ili frazom ali da su određene stranice isključene iz rezultata pretrage. Koristite tako da napišete traženu riječ ili frazu i dodajte jednu ili više “naredbi” za isključivanje, odnosno uključivanje stranica u rezultat pretrage.

Primjer: znak (-) “ivo sanader” -site:hdz.hr kao rezultat pretrage vraća sve Internet stranice na kojima piše točno IVO SANADER ali ne i rezultate sa stranice hdz.hr, dok bi recimo znak (+) “ivo sanader” +site:hdz.hr vratio samo rezultate sa stranice hdz.hr

Svaki od ovih trikova možete vrlo jednostavno kombinirati, ovisno o tome što želite pretraživati i kakav rezultat pretrage želite.

One reply on “Trikovi kako pretraživati Internet uz pomoć Google-a?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *