Twitter vodič

Svi ste već vjerujem čuli za microblogging servis pod nazivom Twitter, neki od vas ga već i koriste u privatne ili poslovne svrhe. Za one kojima je nepoznanica ovim vodičem ću pokušati pojasniti neke osnove oko samog korištenja Twittera.

Kratki opis

Najjednostavniji način za opis Twitter mikro blog servisa je konverzacija s porukama max dužine do 140 znakova. Nekima će ta činjenica zvučati smiješno, no ako ne znate što biste rekli u 140 znakova, a da ima smisla i razumljivo je drugima onda nemojte ni pokušavati :-) Sama popularnost Twittera se krije upravo u kratkim porukama na koje ne morate gubiti puno vremena za čitanje. Pored teksta poruke koje ostavljate mogu sadržavati (skraćene) linkove na vanjske sadržaje:  slike, video, web stranice… Kao Twitter korisnik možete pratiti “following” druge korisnike kako biste vidjeli njihove poruke, a isto tako drugi mogu pratiti “followers” vas.

Pogledajte kako izgleda moj Twitter račun @hdonweb

Twitter registracija

Prvo što morate napraviti je registrirati se na Twitter.

Unesite tražene podatke, za koje čete prilikom unosa s desne strane vidjeti dali je sve OK ili je potrebna neka izmjena. Nakon što kliknete na Create my account dobit ćete E-mail s linkom za aktivaciju na koji kliknite i možete započeti s radom.

Nakon verifikacije možete započeti s korištenjem Twitter servisa, za početak možete podesiti dizajn, avatar i još mnogo toga klikom na Settings u izborniku gore.

Prije no što počnete s Twittanjem proći ćemo neka pravila i osnovnu terminologiju Twitter servisa.

Twitter osnove

Twitter pisanje poruke

Pisanje poruka je vrlo jednostavno bitno je da nisu duže od 140 znakova. Objavu radite klikom na update. Kako bi vaša poruka bila nešto više od samog teksta niže ću vam objasniti neke osnovne stvari.

Twitter hashtag (#)

U konačnici radi se zanimljivom web servisu koji vam nudi mogućnost sudjelovanja ili pasivnog praćenja mnoštva rasprava. Recimo popularna tema razgovora ovih dana je Apple-ov iPad u čiju raspravu su mogli pratiti svi oni koji su recimo kliknuli na hashtag #iPad ili sudjelovati upisivanjem istog u poruku. Ovisno o tome dali hashtag možete iskoristiti u poruci kao recimo ja na primjeru niže što sam napisao na početku poruke, ako ga nemate gdje upisati u kontekst poruke jednostavno ga stavite na kraj poruke. Na taj način ste zapravo izvršili kategorizaciju, odnosno priključivanje razgovoru čija tema je povezana uz pomoć hashtaga #iPad.

Ono što ćete moći je u realnom vremenu pratiti sve što se piše na temu Apple iPad-a jer smo takve teme povezali / organizirali uz pomoć gore navedenog taga #iPad.

Twitter reply (@)

Kako bi nekog korisnika uključili u razgovor ili odgovorili na njegovu poruku, tj nešto napisali ispred njegovog Twitter korisničkog imena upisujete @. Tako recimo kada meni želite nešto reći upisujete @hdonweb i opet ovisno o kontekstu i broju uključenih u poruku oni mogu biti na početku, sredini ili kraju poruke. Ovisno dali poruka započinje sa @hdonweb ovisi tko će sve vidjeti poruku. Ako poruku započinjete sa @hdonweb + ostatak teksta poruku će biti prikazana svim vašim i mojim followerima .

Dok recimo poruka koja sadrži @hdonweb bilo gdje drugdje u poruci istu prikazuje svim vašim followerima i samo @hdonweb, odnosno meni.

Twitter Retweet (RT)

RT ili Retweet je zapravo prenošenje nečijeg twitta svojim followerima. Radi na principu da najprvo napišete kraticu RT zatim user koji retweetate “RT @hdonweb + ostatak poruke…”. Twitter web sučelje će vam umjesto slova RT prikazati sličicu, što možete vidjeti na slici niže.

Twitter Direct Message (D)

Direktna poruka koju vidi samo korisnik kojem šaljete i koju možete poslati samo Twitter korisniku koji i vas prati. Radi na instom principu ko i RT, prvo napišete D zatim user kojem šajlete poruku “D @hdonweb + ostatak poruke…”.

Twitter liste

Jedna od novijih stvari su liste koje isto tako možete pratiti, a predstavljaju grupirane korisnike Twittera od strane nekog drugog korisnika. Primjer jedne liste je ekipa koja je sudjelovala u posljdnjem #TweetUpOS.

Twitter nepisana pravila

Najbitnije je da ste svoji, nemojte se pretvarati, persirati druge korisnike, nastojite biti prirodni. Jer upravo to je ono što će prvo prepoznati u vama. Pored toga dosta je korisnih savjeta i nepisanih pravila koje ćete moći pročitati na linkovima niže.

Twitter kratice

Kao što možete vidjeti niže je samo dio objašnjenja koje je napisao Mihael Šanko na svom blogu i stoga ne vidim potrebu ponovnog pisanja :-)

Twitter kratice su djelovi tweeta koje vašim followerima na jednostavan način opisuju što se nalazi iza objavljenog linka ili ukratko opisuju tweet. Dobro ih je koristiti kada objavljujete link koji vodi na unaprijed definiranu vrstu sadržaja poput video zapisa, blog članaka, slika i slično. U biti se radi o nekoliko slova ili jednoj riječi koja može biti napisana velikim ili malim slovima, ovisno o tome da li želite privući pažnju svojih followera. Njih na neki način možemo promatrati kao naslov tweeta koji treba biti jasan i nedvosmislen. A zbog ograničenja od 140 znakova dobro je da budu što kraće.

Isto tako Mihael  je na svom blogu napisao i Pravila ponašanja na Twitteru.

Upravo tako, Twitter je ovdje zbog nas, a ne mi zbog njega (to ni meni nije jasno, ali je tako). Svako jutro kad se probudim provjerim Twitter, i svaku večer prije spavanja napravim isto.

Dok Hrvoje Mihajlic na svom blogu ima zanimljiv post na temu 4 stvari koje me smetaju na Twitteru.

Zahvaljivanje za follow putem DM-a, Što sam danas jeo…, Takozvano „začetavanje“ timelinea, Pisanje ovakvih članaka…

Twitter aplikacije / klijenti / servisi

Do sada je dostupan velik broj što web aplikacija, što aplikacija za Windows, Linux, MAC OS, Android, Symbian… tako da vam neću nabrajati sve, googlajte i provjerite linkove niže :-)

TweetDeck je Adobe Air Twitter klijent koji koristim najviše pored Twitter web sučelja. Svakom novom verzijom funkcionalnosti je sve više, a i dizajn je dobro odrađen.


bit.ly ste ograničeni na samo 140 znakova po Tweetu bit.ly će vam dugački link skratiti

Twitter klijenata, alata, web servisa ima jako puno stoga neću ulaziti u detalje niti ih više nabrajati. Dovoljno je da upotrijevite moć Googlea ili posjetite neki od linkova koje možete vidjeti u postu niže.

Twitter u poslovne svrhe

Pored privatnih osoba dosta korisnika Twittera su pravne osobe, odnosno kompanije. Jednostavno su prepoznali mogućnosti i kvalitetu ne samo oglašavanja već sudjelovanja u zajednici i prikupljanja njima bitnih informacija.

Poslovni Twitter account i kako ga koristiti by Mihael Šanko

Twitter API

Twitter API će vam omogućiti integraciju i povezivanje, odnosno razvoj vlastitih Twitter alata i servisa. Jedan mali primjer su:

Zaključak

Ovim postom nisam donio ništa novo, cilj mi je bio upoznati vas sa ovim microbloging servisom. Vjerujem da će mišljenja biti podijeljena, no osobno Twitteru dajem veliki plus jer nudi mogućnosti koje neke društvene mreže uopće nemaju. Zamislite da na koncertu želite nešto reći svim posjetiteljima, najlakši način je da uzmete mikrofon i sa pozornice kažete što imate. Ukoliko je to što imate reći pametno i zanimljivo slušat će vas velik broj publike. E to isto vam pruža Twitter.

Putem Twittera ćete sigurno prije saznati za neku novost nego iz bilo kojeg drugog medija, jer svi vodeći portali, blogovi, TV kuće imaju Twitter i uvijek prije pisanja članka im je lakše i brže u 140 znakova postati Tweet.

Ako ne znate koga pratiti, neke od korisnika Twittera možete vidjeti i u postu Regionalna Internet scena 2009

Još korisnih linkova:

Sve svoje prijedloge, savjete i kritike napišite u komentarima :-)