Kako ubrzati Android mobitel i smanjiti potrošnju baterije?

Svim vlasnicima pametnog telefona s Android mobilnim operativnim sustavom s vremenom kako izlaze nove, zahtjevnije aplikacije problem postaje brzina i vijek trajanja baterije. Stoga niže u postu donosim nekoliko stvari koje možete napraviti u svrhu boljih performansi, dužeg trajanja baterije, a naravno moguća je i primjena već ranije napisanih uputa za Kako ubrzati Huawei IDEOS?.

Custom ROM

Prvo što vam može pomoći je instaliranje custom ROM-a, jer upravo svrha tih custom ROM-ova je podizanje performansi tako što su sve nepotrebne funkcionalnosti i aplikacije po defaultu izbačene. Danas vjerovatno napopularniji custom ROM je CyanogenMod i ako ste sreće da je napravljena verzija upravo za vaš mobilni uređaj instalirajte ga. Ako ste laik na tom području i niste sigurni što radite preporuka je svakako prepustiti to nekom s iskustvom :)

Third Party Launcher

U slučaju da instalacija custom ROM- nije opcija riješenje može biti instalacija nekog third party lounchera tipa: LauncherProAWD Launcher … Njihov zadatak je omogućiti vam izvođenje gotovo svih funkcionalnosti koje imate i sad no s mogućnošću veće customizacije i u većini slučajeva s puno manje potrošenih resursa. Iskreno bolje žrtvovati neke widgete i oku ugodne animacije, nego u 15h popodne ostati bez baterije.

Nekorištene aplikacije

Sve što ne koristite ili ste instalirali iz čiste znatiželje deinstalirajte, jer određene aplikacije ostavljaju aktivne procese čak i kada se ne koriste.

To možete napraviti u glavnom izborniku klikom na Google Play / Menu / Moje aplikacije ili klikom na Postavke / Aplikacije / Skinute aplikacije.

Widgeti i ikone (gumbi)

Svaka ikona i widget zaseban su potrošač resursa, stoga sve nepotrebno, tj. ono što ne koristite svakodnevno uklonite. Najveći potrošači su zapravo widgeti, jer većina njih zahtjeva i redovno (ažuriranje) skidanje podataka s Interneta.

Uklanjanje se radi tako da zadržite prst na widgetu i kada ekran pocrveni povucite widget do ikone s košem za smeće.

Live Wallpaper

Koliko god su oni sa svojim animacijama lijepi i zanimljivi toliko i baterije troše, stoga postavite nekakvu statičku sliku.

Negdje na ekranu gdje nema ikonica zadržite prst i otvoriti će se izbornik za upravljanje wallpaperima.

Animacije

Ista je stvar i sa oku ugodnim animacijama sučelja, stoga ih isključite jer nema koristi ukoliko vam mobitel “trza” i bori se s njihovim izvođenjem (prikazivanjem).

Ulazite u Glavni izbornik s aplikacijama / Postavke / Zaslon / Animacija gdje odaberete bez animacija, samo neke animacije ili ostavite sve animacije.

Sinkronizacija

Matematika je i ovdje jednostavna što manje vrijeme sinkronizacije to se češće puta neki proces izvodi i samim tim troši resurse. Povećavanje vremena za određene aplikacije ili widgete tipa vremenska prognoza svakako ćete uštedjeti.
[alert type=”info”]Pojedine stvari se neće nalaziti na istim mjestima u postavkama kako je napisano, sve naravno ovisi o verziji Andorid operativnog sustava koji je instaliran.[/alert]