Nativna Aplikacija ili Mobilna Web Aplikacija (Stranica)

Imate odličnu ideju za neku mobilnu aplikaciju, ali ne i osnovne informacije o tome odakle krenuti što razvijati: aplikaciju za točno određeni mobilni operativni sustav ili mobilnu web stranicu?

Prvo što morate odlučiti je hoće li to biti nativna aplikacija ili mobila web aplikacija (stranica), jer na tome ćete morati bazirati scope vašeg projekta iz kojeg proizlazi vrijeme realizacije i naravno troškovi, te u konačnici i ostvarivanje željenog cilja.

Prvo ćemo definirati što je nativna aplikacija, a što mobilna web aplikacija.

Što je Nativna Aplikcija?

Nativna aplikacija je aplikacija za određeni mobilni uređaj (platformu), smartphone, tablet, … Instalira se izravno na uređaj najčešće putem nekakvog online marketa npr: Google Play za Android, App Store za iOS, Windows Phone Marketplace

Što je Mobilna Web Aplikacija?

Kada govorimo o mobilnoj web aplikaciji zapravo mislimo na “web stranicu” posebno prilagođenu dizajnom i funkcionalnostima za mobilne uređaje kojoj se pristupa putem mobilnog Internet preglednika.

Usporedba Nativne Aplikacije i Mobilne Web Aplikacije

Sad kada smo definirali oboje možemo u usporedbu.

Za primjer niže možete vidjeti Nativnu Twitter Android Aplikaciju i Mobilnu Web Aplikaciju:

Twitter Nativna Aplikacija i Mobilna Web Aplikacija

Razlike su na izgled neznatne, no kod Mobilne Web Aplikacije ovisite o pristupu internetu gdje njegova brzina diktira vrijeme dolaska do informacija ili obavljanja određenih akcija. Obje se svode na isto i imaju gotovo isti look & feel ali diktiraju različito korisničko iskustvo.

Nativna AplikacijaMobilna Web Aplikacija
Potrebno je razviti posebnu aplikaciju za svaki mobilni operativni sustav, što iziskuje više vremena i novaca u razvoju, a i kasnijoj nadogradnji.Jedna aplikacija za sve mobilne operativne sustave s kraćim vremenom razvoja i manje novaca za razvoj i nadogradnju gledano u odnosu na to koliko mobilnih operativnih sustava ju može koristiti.
Svaki od sustava koriste drugi programski jezik: Java (Android), Objective-C (iOS), Visual C++ (Windows Mobile)…Jedinstveni “programski jezici” HTML5, CSS# u kombinaciji s JavaScript-om u večini slučajeva potpomognuti nekim frameworkom.
Pruža mogućnost povezivanja sa raznolikim funkcionalnostima mobilnog uređaja kao što je: kamera, akcelerometar, razni podaci smješteni u mobitelu, sistemske notifikacije …Mobilna Web aplikacija ima ograničen set funkcionalnosti s kojima može raditi (za sada).
Imate mogućnost naplate downloada aplikacije koja se radi putem samog marketplacea.Morate sami osigurati i implementirati model naplate.
Instalira se na mobilni uređajPristupa se putem mobilnog Internet preglednika
Kod nadogradnje korisnik mora ažurirati aplikaciju.Nadogradnja je dostupna svima od trenutka implementacija na serveru.
Postoje tržnice mobilnih aplikacija putem kojih korisnici lakše dolaze do aplikacijaTeži pronalazak ukoliko nije odrađen dobar SEO ili online marketing.
Postoji mogućnost da korisnik ne nadogradi aplikaciju i stoga ima stariju verziju sa bugovima ili starim funkcionalnostimaSvi korisnici su na istoj verziji.
Puno brže izvođenje određenih zadataka.Ovisne o brzini pristupa internetu.
Korisnik mora instalirati aplikaciju i time zauzeti jedan dio resursa mobitelaNije potrebna instalacija.
Morate zadovoljiti određene sigurnosne i moralne standarde, te uvijete poslovanja što može odužiti vrijeme plasmana.Možete raditi što vas volja :-)
Puno ljepše i interaktivnije korisničko sučelje. 

Što odabrati Nativnu ili Web Aplikaciju?

 • Hoće li vam trebati neke funkcionalnosti mobilnog uređaja, tableta?
 • Koliko vremena i novaca imate?
 • Hoće li aplikaciji trebati pristup Internetu?
 • Ciljate li na sve mobilne uređaje?

Zaključak

Kako je većina nas ograničena novcem ne bi bilo loše za početak ići u smjeru Mobilne Web Aplikacije (Stranice) ukoliko recimo želite imati NEWS/BLOG aplikaciju kojoj treba pristupiti što veći broj korisnika sa raznolikih mobilnih platformi. No, ukoliko aplikacija zahtjeva poptuno drugačiji pristup i zahtjeva točno određene funkcionalnosti koje su neizvedive sa Mobilnom Web Aplikacijom razvijajte aplikaciju prvo za jednu mobilnu platformu, kad budete imali rezultate lako se bacite na posao.

Ako je odluka već pala na Mobilnu Web Aplikaciju koja bi trebala nadopuniti postojeću desktop verziju Internet stranice razmislite i o responsive web dizajnu koji će riješiti problem desktop stranice i mobilne stranice.

Možete ići i u smjeru “hibridne aplikacije” gdje se u Nativnu aplikaciju dodaju određeni elementi HTML5, tj integrira se Mobilna Web Aplikacija u Nativnu recimo kroz iframe za određeni dio funkcionalnosti koje to omogućuju.

Jedno od rješenja mogu biti i razni online servisi koji generiraju gotove Nativne Aplikacije, a naplata se vrši ovisno o vremenu korištenja ili su besplatni uz određene uvijete:

U svakom slučaju dobro je staviti sve na papir i razraditi nekoliko scenarija pa odabrati najprihvatljiviji.

Kakva su vaša iskustva, prijedlozi?

2 Comments

 1. Nenad says:

  Baterija ti opada 1%/min :).

  • Ivan Mišić says:

   Misliš na nativnu aplikaciju? Još k tome treba uzeti u obzir i oglase koji se prikazuju kod free verzija :-)

Leave a comment