Bežična zaštita – WLAN sigurnosne postavke općenito

Imate aDSL bežični modem i potrošnja Internet prometa (naravno ako nemate Flat i plaćate po potrošenom prometu) Vam se čini većom no što bi trebala biti. Povremeno se dogodi da je Internet toliko spor da vam se otvaranje jedne obične web stranice čini kao cijela vječnost u usporedbi sa brzinom aDSL-a koju imate. Problem može biti u tome da se netko drugi koristi aDSL-om, a da Vi to niti ne znate…

Gotovo svi bežični routeri-modemi dolaze bez ikakve prethodno postavljene bežične zaštite, osim ako se ne varam novog routera koji dolazi u T-com MAXadsl ponudi – Thomson SpeedTouch 780WL(i), što je za svaku pohvalu. No, vratimo se na temu… svrha ovog vodiča je u tome da vam objasni na najjednostavniji način, najčešće WLAN sigurnosne postavke (pojmove) i koje koristiti.

Bežične postavke pojedinih routera-modema možete pogledati u kategoriji Konfiguracija routera modema ili pretražiti po tagu bežična zaštita.

WEP, WPA, WPA-PSK, WPA2…

Jednostavno rečeno načini enkripcije paketa podataka koji putuju bežičnom mrežom. Najjednostavniji za korištenje od njih je WEP (statički ključ), WPA i njegove inačice iako imaju puno veću razinu zaštite, zahtijevaju uređaje koji podržavaju te standarde. Danas svi bežični modemi imaju WEP enkripciju, a duljina i znakovi koji se mogu koristiti u ključu ovise o modelu WLAN modema.

SSID

Je naziv bežične mreže koji možete u postavkama routera-modema sakriti tako da ne bude vidljiv, što znači da skeniranjem bežične mreže Vaša neće biti vidjiva.

MAC adresa

Media Acces Control adresa ili jednostavno MAC adresa je jedinstveni ključ/oznaka koju ima svaki mrežni uređaj. Način na koji Vam pomaže je da u routeru možete upisati adresu mrežnog uređaja ili više njih kojima možete dozvoliti ili odbiti pristup routeru.

Pored svega naravno promijenite pristupne podatke za router.
Na Vama još preostaje odlučiti što koristiti? Najsigurnija zaštita je kombinacija svo troje, no ovisno o potrebama možete koristiti samo jedan ili dva od načina gore navedenih.Ako imate uvijek iste bežične uređaje spojene na WLAN koristite svo troje, no koriste li bežični Internet recimo gosti vašega restorana, a želite osigurati barem nekakvu zaštitu, onda je najjednostavniji WEP. Nadam se da shvaćate što želim reći?

Podijeli

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)