8. Stvari koje ne biste trebali raditi prilikom pisanja HTML-a

HTML koliko god bio jednostavan toliko može zakomplicirati ukoliko se pravilno ne koristi. U ovom tutorijalu vam donosim nekoliko stvari na koje morate paziti prilikom pisanja istog.

Česta pojava kod korištenja WYSIWYG (What You See Is What You Get) editora HTML koda je pojava nekih grešaka kod same validacije ili prikaza u određenim vrstama i verzijama samih Internet preglednika.

1.  (Ne)korištenje lista kada to možete ili su potrebne

UL i OL tagovi vam mogu uvelike poboljšati i olakšati prikaz informacija koje nabrajate kroz nekoliko redova. Stoga zaboravite na <br /> tag za novi red i počnite koristiti UL i OL tagove.

(Ne)korištenje lista kada to možete ili su potrebne

2. Korištenje previše novih redaka

Novi koristite samo kad elite tekst nastaviti u novom redu, nikako ne za višestruki razmak. Za takvo neto koristite <p> </p> i naravno CSS.

Korištenje previše novih redaka

3. Korištenje umetnutog stiliziranja

HTML koristite za strukturu, dok sve stilove spremite u CSS datoteku, jer su upravo tome i namijenjeni. Svaki kasniji redizajn ili promjene e vam kod metnutog stiliziranja zadavati problem.

Korištenje umetnutog stiliziranja

4. Korištenje <b> i <i> za podebljane i ukošene tekstove

Umjesto <b> koristite <strong>, a umjesto <i> koristite <em> tag koji zapravo rade isti posao i ne zabravite da dodatne stilove i oblikovanja za ove tagove možete proširiti uz pomoću CSS-a.

Korištenje <b> i <i> za podebljane i ukošene tekstove

5. (Ne)umetnuti ALT atributi za slike

Česta pojava kod pisanja HTML koda za neku Internet stranicu je neumetanje ALT atributa koji osim to opisuje sam sadržaj slike uvelike poboljšava SEO optimizaciju samog sadržaja, pa i slike na tražilicama. Znači za slike koje nisu „gradivni“ element, odnosno ako se ne koriste u dekorativne svrhe obavezno postavite ALT atribut. Za one koje koristite u svrhu dizajna same stranice umetnite barem prazan alt=““ atribut.

(Ne)umetnuti ALT atributi za slike

6. Dodavanje ili uklanjanje obruba u HTML-u

Sam atribut za ovakvo to postoji border=“0“, no i ovo prepustite CSS-u.

Dodavanje ili uklanjanje obruba u HTML-u

7. (Ne)korištenje header tagova

Za naslove, koristite tagove predviđene upravo za to u rasponu od <h1> do <h6>. Ne samo da ćete lakše postići željeno oblikovanje u kombinaciji s CSS-om, nego i poboljšati onpage SEO optimizaciju. Tagove birate po principu da onaj s manjim brojem ide za glavni naslov, a kako granate podnaslove tako i povećavate broj.

(Ne)korištenje header tagova

8. Stavljanje blok elemenata unutar inline (umetnutih) elemenata

HTML elementi sami po sebi mogu biti prikazani kao blok (dvostruki tagovi) ili umetnuti (jednostruki tagovi). Oba naina su ispravna i mogu biti jedno ili drugo. Blok elementi najčešće čine strukturni dio HTML-a, za primjer možemo uzeti <div> i <p> elemente, dok umetnuti to i sama rije govori moraju biti umetnuti unutar.

Stavljanje blok elemenata unutar inline (umetnutih) elemenata

By Ivan Mišić

Person in love with the new technologies that brings completely new way of doing business :-)

2 comments

  1. Iz tvog source koda –

    style=”float:left; margin: 0 10px 10px 0″ />Što je (X)HTML? – uvod

    ;-)

    1. Dizajn još nije gotov u potpunosti i ima dosta takvih stvari za ispraviti, jer sam prilikom redizajna dosta žurio i takve stvari sam previdio. Što polako dolazi na red.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *