Kod PHP skripti stvari stoje malo drugačije. Dokument pisan u PHP ima ekstenziju .php koja govori serveru da treba da zaviri u tu datoteku. Server obavlja posao prevodioca, on PHP kod pretvara u HTML tako da do web browsera korisnika dolazi HTML dokument.

php-mogucnosti

Nedostatak ovakvog načina prikazivanja internet sadržaja je to što i server i klijent učestvuju u obradi podataka, a to donekle usporava vrijeme odziva.

Izgled stranice

Klijent, na primjer može izgled stranica prilagoditi svojim potrebama. Webmasteri često koriste interaktivne skripte kako bi personalizovali svoje stranice. Prilikom registracije od vas se traži da unesete korisničko ime i u daljem korištenju računar će vam se obraćati po imenu.

Uzimanje podataka

Mnogi sajtovi se bave on-line prodajom proizvoda i usluga, rezervacijama, ili reprezentovanjem nekih informacija. U bilo kom od ovih slučajeva javlja se potreba za autorizacijom pristupa, te registrovanjem korisnika i skladištenjem informacija koje oni dostavljaju popunjavanjem formulara za prijavu.

Obrada podataka

Kada jednom podaci stignu do servera, verovatno ćete želeti da uradite nešto sa njima. Tu je opet PHP koji u saradnji sa MySQL bazom može izvršiti različita soritranja i proračune, a zatim te podatke složiti u tekstualni dokument, pogodan za slanje e-mailom.

Ispis podataka

Kada korisnik zatraži podatke od servera, nije osuđen da gleda gomilu podataka koji ga ne zanimaju, ve može ograničiti ispis samo na one podatke koji su mu potrebni, ukoliko mu kreator skripte to dozvoli.

PHP koristi promenljive, ali za njihovo korišćenje nije neophodno da prethodno budu definisane na početku skripta i nije potrebno da određujemo tip podatka koji će biti dodeljen promenljivoj. Dovoljno je samo negde u toku skripta napisati $promenljiva = “vrednost” ili $promenljiva = 1331. U prvom slučaju promenljiva će biti tekstualnog tipa, a u drugom brojna vrednost. Nad promenljivama je moguće vršiti različite računske operacije, ukoliko su brojevnog tipa, ili ih međusobno spajati i rastavljati ukoliko su stringovi (tekstualnog tipa). Takođe se mogu upisivati u bazu podataka ili u tekstualne datoteke. Jedini problem kod promenljivih je što one traju samo između dve oznake za PHP skriptu <?php ….. ?>. Ukoliko je potrebno da podatak koji nosi promenljiva bude sačuvan moguće je koristiti globalne promenljive, oko kojih su mišljenja podeljena, ali koliko sam mogao da zaključim bolje je ne koristiti ih, jer umanjuju bezbednost što nije nešto što biste želeli ukoliko posetioci vašeg sajta ostavljaju brojeve kreditnih kartica kod vas! Da bi se povećala funkcionalnost, a smanjio broj redova skripta potrebno je nekada koristiti petlje i nizove.

Kompletan tutorijal u .PDF obliku možete preuzeti sa www.downloads.rs

Podijeli

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)