PHP sintaksa

PHP blok koda uvijek mora započeti s <?php i završiti s ?>, te ga možete smjestiti bilo gdje u .php dokumentu. Osim <?php za početak PHP blok koda možete koristiti i kraći oblik <? no to vam ne bih preporučio jer postoje još neki programski jezici koji započinju blok koda na taj način.

U većini slučajeva PHP datoteka sadrži i HTML tagove zbog oblikovanja podataka koji vam se ispisuju na ekranu kada na primjer posjetite neku stranicu. No moguće da ćete negdje vidjeti i php datoteke koje ne sadrže HTML tagove već je su u njima sadržane nekakve PHP funkcije, klase, vrijednosti varijabli, polja…

Znači da bi vam PHP kod uspješno bio preveden u HTML od strane servera datoteka mora imati nastavak .php jer sa nekom drugom extenzijom PHP kod neće biti izvršen.

Isto tako za uspješno praćenje tutorijala možete si lokalno na računalu instalirati Apache server s podrškom za PHP i naravno morate poznavati HTML jako dobro.

Niže u primjeru možete vidjeti PHP kod u kombinaciji sa HTML-om koji na ekran ispisuje “Pozdrav i dobro došao na https://www.hdonweb.com blog!

<?php 
/* Ovdje može pisati blok komentara kroz više redova */ 
echo "Pozdrav i dobro došao na https://www.hdonweb.com blog!"; // ovo je komentar samo u jednom retku 
?>

Svaki red PHP koda, odnosno set instrukcija mora završiti sa (;) točka zarezom.

U gornjem primjeru smo za ispis koristili echo funkciju, dok to isto možete napraviti i sa print funkcijom.

Isto tako možete vidjeti komentar za jedan red koji se nalazi poslije // i blok komentara između znakova /* i */. Prilikom pisanja PHP-a obavezno komentirajte što koji dio koda radi, jer u protivnom ćete si stvoriti velike probleme kod kasnijeg ažuriranja i nadogradnji.

Ako želite cijeli gornji kod si možete prekopirati i spremiti u .php datoteku na nekom Apache serveru, koji ako nemate možete instalirati i lokalno na vašem računalu.

Podijeli

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)