Što je HTML?

HTML (Hyper Text Markup Language) i njegov nasljednik XHTML je opisni jezik sastavljen od opisnih tagova koji se koriste za interpretaciju Internet stranica. Kad kažem opisni jezik to doslovno i mislim, jer upotrebom tagova na nekom tekstu zapravo govorimo Internet pregledniku kako da tu Internet stranicu interpretira (prikaže).

Za učenje (X)HTML opisnog jezika dovoljan je običan Notepad kojeg i preporučam da koristite, jer ćete tako najbolje naučiti HTML. Naravno da postoje profesionalni HTML editori poput FrontPage-a ili Dreamweaver-a, no za neke stvari je bolje pisati ručno HTML.

Osim Notepada potreban je naravno Internet preglednik, bilo da se radi o Internet Explorer-u, Mozilla Firefox-u, Google Crome-u, … Nije potreban nikakav server, odnosno web hosting. Razlog više za korištenje Notepada je i to što za pisanje neke stranice u PHP ili ASP jeziku je potrebno dobro predznanje iz HTML-a.

Kroz tutorijale ću koristiti:

  • HTML – odnosi se na HTML
  • XHTML – odnosi se na XHTML
  • (X)HTML – odnosi se na oboje

(X)HTML SE SASTOJI OD TRI KOMPONENTE

  • Elementi – Identificiraju različite dijelove HTML-a koristeći tagove
  • Atributi – Informacije o instanci nekog elementa
  • Entiteti – Ne ASCII znakovi kao što je recimo copyright znak

Negdje ćete za HTML stranicu vidjeti 2 različita nastavka .htm i .html. To je zbog toga što je softver u prošlosti dozvoljavao samo 3 slova u nastavku (ekstenziji) datoteke, no danas to većinom ne predstavlja problem.

Leave a comment