Uvod u PHP

Internet svakim danom dobiva sve veći broj korisnika i sa povećanjem broja korisnika povećavaju se i njihove potrebe. Tako osim HTML-a (Hyper Text Markup Language) pojavljuju se i drugi programski jezici poput XML-a i DHTML-a kako bi se proširile mogućnosti internet stranica, tj. kako bi se omogućila njihova dinamičnost, a kasnije i interaktivnost.

S ciljem potpune interakcije sa korisnikom pojavljuje se ASP (Active Server Pages) razvijen od strane Microsoft korporacije i njegov Unix parnjak PHP. Tvorac ovog programskog jezika je Rasmus Lerdorf koji je postavio osnovni koncept još 1994. godine, a danas hiljade programera širom sveta rade na usavršavanju ovog moćnog alata. Tako dolazimo do pete verzije koja logično nosi oznaku PHP5 i koja predstavlja izuzetan pomak u oblasti internet programiranja. Podržan je rad sa grafikom, zatim MySQL bazom podataka i datotekama. Također, PHP vam dozvoljava da upravljate elektronskom poštom i direktorijem URL adresa, kao i da vrši backup ukoliko vi to od njega zatražite.

Dok ovo čitate možda vam se nameće pitanje kako sve ovo radi? Pa da pogledamo stvar izbliza.

HTML je jezik koji podržava tekst, slike i animacije oko kojih stoje <oznake>. Zahvaljuju i tim oznakama web browser zna kako da interpretira pojedine dijelove zapisa i vi na ekranu dobijete simpatičnu stranicu sa sličicama i propratnim tekstom.U praksi to izgleda ovako:HTML stranica


Ovo je sadrzaj jedne html stranice

Kada biste ovaj kod pokrenuli u Web browseru, u mom slučaju Internet Exploreru vidjeli bi ste:

Uvod u PHP

Dakle, server služi kao spremik odakle će HTML dokument na zahtjev korisnika biti dopremljen do web čitača njegovog računara, koji će ga manje ili više uspješno interpretirati i tu je kraj priče. Prednosti ovakvog pristupa su što korisnik veoma brzo može pogledati sadržaj stranice, jer je potrebno samo jedno iščitavanje koda kako bi se dobila slika na ekranu. Nedostatak ovoga je što ako želimo da na sajtu prikažemo sabrana dijela nekog autora moramo imati onoliko pojedinačnih stranica koliko ima dijela.

Kompletan tutorijal u .PDF obliku možete preuzeti sa www.downloads.rs

Podijeli

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)