XAMPP instalacija Apache web servera za MySQL i PHP

XAMPP je vrlo jednostavna multi-platforma s kojom instalirate Apache, MySQL, PHP, phpMyAdmin i još mnoge druge aplikacije korisne za razvoj/testiranje dinamičkih web stranica izravno na vašem računalu.

Instalacija je jednostavna i bezbolna, a sama konfiguracija minimalna. Prvo što morate napraviti je skinuti XAMPP sa službenih web stranica.

Nakon što ste skinuli instalacijski paket pokrenite izvršnu datoteku, te za jezik procesa instalacije odaberite koji vam odgovara (Hrvatskog jezičnog paketa nema). Nakon što ste odabrali jezik kliknite na OK.

XAMPP pokretanje instalacije

Na ovom koraku samo kliknite na Next.

XAMPP

Drugi korak je odabir odredišne mape za instalaciju, tu bih vam preporučio da odaberete particiju na kojoj nisu instalirani windowsi. Za slučaj da ih morate (re)instalirati vaš server sa svim podacima će biti na sigurnom. Kada ste odabrali odredište kliknite na Next.

XAMPP odabir odredišta za instalaciju

Ovdje odabirete dali želite prečicu na radnoj površini i u start izborniku, te ih želite instalirati kao servise, što naravno kasnije možete isto vrlo lako podesiti, vidjet ćete niže u tutorijalu. Razlika između instalacija je u tome da se Apache i MySQL instalirani kao servisi automatski pokreću kada upalite računalo. Dok sa isključenim servisima je potrebno svaki puta kada želite imati aktivne servere aktivirati ih u XAMPP Control Panelu. Znači server nećete koristiti često ne morate raditi instalaciju kao servise, jer će vam oni svaki puta koristiti dio resursa računala, no ako recimo instalirate server u nekoj lokalnoj mreži koji mora biti stalno online onda je poželjno instalirati kao servise. Tako kada netko restarta računalo (server) Apache i MySQL će se sami pokrenuti kada se računalo upali. Kada ste odabrali željene postavke kliknite na Install.

XAMPP što i kako instalirati

Pokreće se proces instalacije.

XAMPP tijek instalacije

Za završetak instalacije kliknite na Finish.

XAMPP

Klinite na OK.

XAMPP

I evo ga… kao što vidite na slici Apache i MySQL su instalirani i aktivni (Running). S lijeve strane možete vidjeti dvije kvačice s kojima zapravo upravljate dali će raditi kao servisi ili ćete ih sami svaki puta pokretati kada za to imate potrebu.

XAMPP Control Pannel

Ovako izgleda kada niti jedan nije aktivan ili niste instalirali kao servise i za pokretanje je potrebno klikniti na Start. FileZilla vam nije potrebna obzirom da imate pristup svim datotekama putem windows Explorera.

XAMPP Control Pannel

Kada ste ih pokrenuli status je Running, a lijevo možete vidjeti da nema kvačica.

XAMPP Control Pannel

I to je to, xampp je instaliran na particiji E:\, a php datoteke morate držati u direktoriju koji se zove htdocs, u mojem slučaju E:\xampp\htdocs.

Znači PHP datoteke se uvijek moraju nalaziti unutar tog direktorija, mogu biti u zasebnoj mapi.

Datotekama putem Internet preglednika pristupate tako da upišete http://localhost/{ovdje ide putanja} ili s IP adresom http://127.0.0.1/{ovdje ide putanja}

Primjer:

Datoteku test.php ste kopirali u E:\xampp\htdocs\mapa\test.php, za pristupanje istoj putem browsera je potrebno upisati http://localhost/mapa/test.php

1 Comment

  1. XAMPP says:

    Bravo, vrlo jednostavno i pregledno napravljeno.

Leave a comment