Kako bootati sa CD ili DVD optičkog medija?

Ponekad je potrebno pokrenuti boot proces sa CD ili DVD medija za neki od alata za testiranje i dijagnostiku, alata za backup, alata za povrat izgubljene Windows lozinke, pa na kraju i same instalacije Windowsa. U ovom tutorijalu ukratko ću objasniti što je za to potrebno.

Ono što se događa u tom trenutku je pokretanje računala sa jednim manjim operativnim sustavom smještenom na CD/DVD-u, slično kao što se bootaju i sami Windowsi.

Kako bi pokrenuli boot proces sa CD-a ili DVD-a morate napraviti nekoliko stvari:

 1. Promijeniti redoslijed boot uređaja u BIOS-u
  Kod nekih računala je možda već postavljen CD ili DVD kao prvi boot uređaj, što ćete najlakše saznati ako nastavite s drugim korakom.
  Isto tako ukoliko budete morali mijenjati boot redoslijed i ostavite ga kasnije takvim ne zaboravite da će računalo svaki puta prilikom paljenja provjeravati dali postoji bootabilan CD/DVD. To će naravno usporiti proces paljenja računala, pa kome smeta neka kasnije vrati tvrdi disk (HDD) na prvo mjesto.
 2. Umetnuite bootabilan CD/DVD u optički pogon
  Ono bito je da ako CD/DVD nije prvi u boot redoslijedu ili ako CD koji ste umetnuli nije bootabilan računalo će nastaviti normalan boot proces, tj. neće bootati sa CD-a ili DVD-a.
 3. Restartajte računalo
 4. Pričekajte dok se na ekranu ne prikaže poruka Press any key to boot from CD…
  Kada se pojavi poruka kao što je i prikazano na slici niže, pritisnite bilo koju tipku na tipkovnici kako bi se pokrenuo boot proces sa CD/DVD.
  Press any key to boot from CD... 
  Ukoliko niste pritisnuli niti jednu tipku računalo će pokušati bootati operativni sustav sa tvrdog diska, naravno ako je Windows bio instaliran, za ponovni pokušaj samo rebootajte računalo ili ugasite pa upalite.
  Neki bootabilni CD/DVD ne prikazuju poruku Press any key to boot from… već odmah pokreću boot.
 5. Na ovom koraku boot proces bi se trebao pokrenuti

Ako boot nije uspio provjerite:

 • Boot redoslijed u BIOSU – prvi korak
 • Ako imate više optičkih pogona umetnite CD/DVD u drugi
Podijeli

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)