Ubrzanje računala redovnim čišćenjem – Disk Cleanup

Svakodnevnim radom na računalu, pogotovo ukoliko je spojeno na Internet “skupljaju” se velike količine Vama možda nepotrebnih datoteka (podataka). Sve te datoteke možete bez ikakvog rizika ukloniti sa tvrdog diska uz pomoć Disk Cleanup-a.

Za čišćenje diska ovim načinom ne postoji nekakav recept koliko često ga raditi, sve ovisi o tome koliko i što zapravo radite na računalu. Sam Disk Cleanup možete pokrenuti na nekoliko načina, a dva najjednostavnija su:

Prvi način: kliknite na Start, zatim All Programs (Svi programi), pa na Accessories (Pomagala) te na System Tools (Alati sustava), a potom kliknite Disk Cleanup (Čišćenje diska)

Ovisno koliko particija imate (C:\, D:\,…) ovaj korak može imati 2 slučaja:

  • Ako je samo jedna particija u pitanju automatski se pokreće skeniranje te particije

  • No ako postoji 2 ili više particija otvara se dijaloški okvir u kojem birate željenu particiju za čišćenje.

Drugi način: u My Computer (Moje računalo) ili Windows Exploreru, desnom tipkom miša kliknite na particiju na kojoj želite osloboditi prostor, zatim Properties (Svojstva)

U novootvorenom prozoru kliknite na Disk Cleanup (Čišćenje diska)

Nakon što je particija skenirana otvara se prozor u kojem možete odabrati što želite obrisati, najbolje je sve i kliknete OK

Za razliku od ostalih kategorija u Disk Cleanupu, Compress Old Files ne briše datoteke s računala, već komprimira one kojima Windows nije pristupao duže vrijeme. Takve datoteke na računalu su prepoznatljive po plavoj boji slova, no obzirom na sve veće kapacitete tvrdih diskova ova opcija je nepotrebna, jer dodatno usporava računalo. Kako ju iključiti možete pogledati pod “Kako isključiti ili uključiti isključeni Compress Old Files

Nakon čega se pokreče čišćenje

Nakon što ste očistili računalo, svakako napravite defragmentaciju kako bi još više poboljšali performanse računala. No postoji i program pod nazivom CCleaner. Osim što je besplatan, brz i jednostavan za korištenje, lokaliziran je i na Hrvatski jezik, te u sebi sadrži nekoliko korisnih alata.

2 Comments

  1. milorad napisao:

    odlicniste

  2. Karla napisao:

    Da li se tako brisu sve igrice koje imam na PC?

Komentiraj