Ubrzanje računala redovnim čišćenjem – Disk Cleanup

Svakodnevnim radom na računalu, pogotovo ukoliko je spojeno na Internet “skupljaju” se velike količine Vama možda nepotrebnih datoteka (podataka). Sve te datoteke možete bez ikakvog rizika ukloniti sa tvrdog diska uz pomoć Disk Cleanup-a.

Za čišćenje diska ovim načinom ne postoji nekakav recept koliko često ga raditi, sve ovisi o tome koliko i što zapravo radite na računalu. Sam Disk Cleanup možete pokrenuti na nekoliko načina, a dva najjednostavnija su:

Prvi način: kliknite na Start, zatim All Programs (Svi programi), pa na Accessories (Pomagala) te na System Tools (Alati sustava), a potom kliknite Disk Cleanup (Čišćenje diska)

Pokretanje Disk Cleanupa za čišćenje diska

Ovisno koliko particija imate (C:\, D:\,…) ovaj korak može imati 2 slučaja:

  • Ako je samo jedna particija u pitanju automatski se pokreće skeniranje te particije

Automatsko pokretanje skeniranja diska

  • No ako postoji 2 ili više particija otvara se dijaloški okvir u kojem birate željenu particiju za čišćenje.

Odabir željene particije za čišćenje

Drugi način: u My Computer (Moje računalo) ili Windows Exploreru, desnom tipkom miša kliknite na particiju na kojoj želite osloboditi prostor, zatim Properties (Svojstva)

Drugi način pokretanja Disk Cleanupa za čišćenje diska

U novootvorenom prozoru kliknite na Disk Cleanup (Čišćenje diska)

Pokretanje skeniranja particije/diska

Nakon što je particija skenirana otvara se prozor u kojem možete odabrati što želite obrisati, najbolje je sve i kliknete OK

Za razliku od ostalih kategorija u Disk Cleanupu, Compress Old Files ne briše datoteke s računala, već komprimira one kojima Windows nije pristupao duže vrijeme. Takve datoteke na računalu su prepoznatljive po plavoj boji slova, no obzirom na sve veće kapacitete tvrdih diskova ova opcija je nepotrebna, jer dodatno usporava računalo. Kako ju iključiti možete pogledati pod “Kako isključiti ili uključiti isključeni Compress Old Files

Odaberite što želite očistiti, ukloniti sa diska

Nakon čega se pokreče čišćenje

Čišćenje diska

Nakon što ste očistili računalo, svakako napravite defragmentaciju kako bi još više poboljšali performanse računala. No postoji i program pod nazivom CCleaner. Osim što je besplatan, brz i jednostavan za korištenje, lokaliziran je i na Hrvatski jezik, te u sebi sadrži nekoliko korisnih alata.

By Ivan Mišić

Person in love with the new technologies that brings completely new way of doing business :-)

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *