Google Chrome kanali distribucije nadogradnji

Google Chrome Internet preglednik naprosto odskače od ostalih ne samo brzinom rada nego i novim funkcionalnostima koje će biti dostupne kroz “Stable channel”. Kako biste i vi mogli vidjeti neke od njih koje su trenutno u razvoju ili na testiranju možete si aktivirati jedan od dostupnih kanala distribucije nadogradnji.

Google Chrome release channels

Princip razvoja i implementacije novih funkcionalnosti u Google Chrome-u prolazi kroz tri kanala / faze:

  • Dev channel – kanal gdje developeri i svi ostali entuzijasti testiraju nove dodatke koji su tek u razvojnoj fazi, neki od njih su naravno dosta bug-oviti, dok je za pokretanje nekih potrebna i ručna izmjena nečega na računalu od krajnjeg korisnika Google Chrome Internet preglednika
  • Beta channel – nakon što se na dodatku isprave sve veće greške on prelazi u beta kanal gdje se testira prije puštanja prema ostalim beta testerima
  • Stable channel – to je kanal u kojem se nalaze svi defaultni korisnici Google Chrome Internet preglednika

Back up prije promjene kanala

Svakako prije promjene kanala napravite sigurnosnu kopiju “Default” direktorija odnosno postavki – bookmarksa, koji se ovisno o operativnom sustavu nalaze na adresi:

  • Windows XP: \Documents and Settings\username\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\User Data\Default
  • Windows Vista: \Users\username\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default

Promjena Google Chrome kanala

Za promjenu kanala potrebno je instalirati nadogradnju koja je ovisno o vrsti operativnog sustava koji imate dostupna na adresi https://dev.chromium.org/getting-involved/dev-channel. Isto tako morate se odlučiti kojem kanalu želite pristupiti.

Vraćanje na početni Stable channel

Za povratak na početni kanal potredno je reinstalirati Google Chrome verzijom sa adrese https://www.google.com/chrome. Ukoliko budete imali problema sa profilom potrebno je vratiti backup Default foldera koji ste prethodno napravili.

Neke od funkcionalnosti koje su na testiranju i u razvoju, a vrijedne su spomena opisat ću u slijedećem postu.