Hardware Profiles Windows XP

Hardverski profil je zapravo set instrukcija koji Windowsima govori koje uređaje (drivere) ili postavke uređaja pokreće prilikom paljenja računala. Samim tim može koristiti korisnicima prijenosnih računala jer isključivanjem pojedinih uređaja koje ne koriste mogu produljiti vrijeme rada baterije.

Kod instalacije Windowsa kreiran je defaultni Profile 1 i svaki instaliran uređaj je uključen (omogućen). Kako prijenosno računalo možete koristiti u različitim prilikama, tako za iste možete kreirati recimo dva hardverska profila. Jedan kada je prijenosno računalo spojeno na punjač i drugo kada radi na bateriju ili neki treći, sasvim svejedno. Neovisno o tome koliko ste ih kreirali moći ćete odabrati defaultni profil i isto tako vrijeme čekanja prilikom paljenja da odaberete možda neki drugi.

Kako biste došli do postavki hardverskih profila potrebno je kliknuti na Start / Control Panel / System ili Start / Settings / Control Panel / System

Control Panel / System

Odaberite TAB Hardware i kliknite na Hardware Profiles

Hardware Profiles

Otvara se okvir u kojem možete kopirati (Copy), izmijeniti naziv (Properties), preimenovati (Rename) postojeći profil. Označite postojeći, kliknite na Properties.

Hardware Profiles

Stavite kvačicu u This is a portable computer i odaberite nešto od 3 ponuđene opcije:

  • The docking state is unknown – kada je hardverski profil namijenjen radu na punjač i na bateriju
  • The compter is docked – kada ste hardverski profil namijenili za rad na punjač
  • The computer is undocked – kada ste hardverski profil namijenili za rad na bateriju

Stvite kvačicu na Always include this profile as an option when Windows starts i kliknite OK.

Hardware Profiles dodatne postavke

Za kreiranje novog profila kliknite na Copy, unesite željeni naziv i kliknite OK.

Hardware Profiles kopiranje postojećeg

Na ovom koraku trebala bi biti vidljiva 2 profila, vidljiv je trenutni (Current) dok redoslijed možete promijeniti korištenjem strelica s desne strane. Redoslijed vam u ovom slučaju znači da će se prvi s popisa učitati nakon 30 sekundi ako ne odaberete neki drugi profil prilikom paljenja računala. Te postavke možete vidjeti niže u prozoru i dvije su mogućnosti:

  • Wait until I select a hardware profile – ne pokreče Windowse dokle god ne odaberete jedan od profila
  • Select the first profile if I don’t select a profile in… – čeka 30 sekundi nakon čega pokreče Windowse sa profilom koji je 1. na listi

Ovisno o tome kako ste podesili Profile 1, sada klikom na properties možete podesiti i Profile 2 (onaj dio dali je spojen an bateriju ili punjač)

Hardware Profiles

Evo kako je to vidljivo prilikom paljenja računala.

Hardware Profiles reboot

Za podešavanje uređaja potrebno je se ulogirati sa prethodno definiranim profilom. U ovom slučaju ja sam rebootao prijenosno računalo, odabrao Profile 2 i nakon što se računalo upalilo otišao ponovno u Control Panel / Settings kartica Hardware / Device Manager. Desnim klikom na željeni uređaj odabrao Diesable i na taj način što je niže vidljivo isključio DVD/CD-ROM.

Device Manager

Isto sam morao potvrditi klikom na Yes.

Potvrda isključivanja

Sada je kod uređaja vidljiv crveni znak (X) što znači da je uređaj isključen (onemogućen).

Device Manager

Tako si recimo možete isključiti sve nepotrebne uređaje u profilu koji ste podesili za način rada samo na bateriju. Recimo mrežnu karticu, DVD-ROM… sve ono što mislite da vam ne treba kada radite na bateriju.