Kako instalirati Windows XP

Nakon izvjesnog vremena korištenja računala i nebrojenih problema koji su se pojavili u radu Windowsa često je najjednostavnije rješenje “čista instalacija” operativnog sustava. U ovom tutorijalu pokušao sam detaljno objasniti kako instalirati Windows XP Profesional.

Umetnite bootabilni CD/DVD i kada se pojavi poruka Press any key to boot from CD…kao što je i prikazano na slici niže, pritisnite bilo koju tipku na tipkovnici kako bi se pokrenuo boot proces sa CD.

Ukoliko niste pritisnuli niti jednu tipku računalo će pokušati bootati operativni sustav sa tvrdog diska, naravno ako je Windows bio instaliran, za ponovni pokušaj samo rebootajte računalo ili ugasite pa upalite.

Press any key to boot from CD...

Slijedeći korak je provjera ugrađenih komponenata u računalu i priprema drivera za daljnji tijek instalacije.

Provjera ugrađenih komponenata u računalu

Na ovom koraku pojavljuje se Windows Setup te se učitavaju potrebne datoteke i driveri za proces instalacije. Na samom početku u dnu možete vidjeti poruku Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver…. to vrijedi za korisnike koji instaliraju stariju verziju Windowsa XP ili Windows XP SP1, a imaju SATA tvrdi disk. Takvi korisnici će morati pritisnuti F6 kako bi učitali potrebne drivere.

Pritisnite F6 za instalaciju Third Party Drivera

Nakon učitavanja svih potrebnih drivera pojavi se Windows XP Professional Setup screen i kako se u ovom tutorijalu radi o instalaciji Windowsa pritisnite tipku Enter kako biste nastavili konfiguraciju, odnosno F3 ako želite prekinuti proces instalacije.

Pritisnite F6 za instalaciju Third Party Drivera

Slijedeći skreen je Windows XP Licensing Agreement, nakon što pročitate pritisnite F8 ukoliko se slažete sa licencom.

Čitanje i prihvaćanje Windows XP Licensing Agreement

Korak koji slijedi pojavljuje se u slučaju kad već imate instalirane Windowse, što znači da oni koji instaliraju po prvi puta Windowse na PC ili prijenosno računalo ovaj korak neće imati. No kod onih kojima se ovaj korak pojavi potrebno je kliknuti ESC tipku za nastavak instalacije.

Odabir Windows XP instalacije

Ovdje kreiramo tzv. particije (softvareski podijelimo fizički HardDisck=HDD na nekoliko dijelova=particija), ovo je jako bitno iz razloga što se preporuča instalirati operativni sustav i programe na jednu particiju (najčešće C:), a ostale dokumente (glazbu, filmove, …) na neku drugu, iz razloga kad vam se „sruše“ Windowsi ili kako bi rekli „padne sustav“ vaši podaci ostaju sačuvani, jer se ne nalaze na onoj particiji na kojoj je bio operativni sustav. Naravno možete napraviti particija koliko želite, ali najbolje je 2 do 3 ovisno o veličini HDD-a.

Ukoliko je vaše računalo novo i na njemu nema kreiranih particija cijela veličina vašeg HDD-a biti će prikazana kao Unpartitioned space. Ali ako nije i postoje kreirane particije pogledajte nekoliko koraka niže.

Moja preporuka je da za Windows XP operativni sustav odvojite 10-20GB, ovisno o potrebama no svakako ne treba pretjerivati. Ako ste razmislili kako ćete podijeliti HDD, krenut ćemo s kreiranjem particije za windowse tako što ćete pritisnuti tipku C.

Kreiranje particija

Ovdje odabirete veličinu vaše prve particije C: ako ćete kreirati više njih, a ako ne onda ostavite upisanu vrijednost za veličinu particije i pritisnite Enter. U tom slučaju imati ćete samo jednu particiju. Veličine su izražene u MB tako da morate pripaziti koliko znamenaka upisujete (1GB = 1024MB). Upišite željenu veličinu i pritisnite Enter.

Upisivanje veličine particije

Ja sam za primjer odabrao 6GB, odnosno 6000MB. To naravno neće biti točna veličina particije, jer će računalo njezinu veličinu prilagoditi najbližoj mogućoj kako bi se iskoristili cijeli cilindri. Pritisnite Enter

Spremanje odabrane veličine

Sada je došao red da kreiramo još jednu particiju, za one koji ne žele samo jednu već više. Odaberite Unpartitioned space uz pomoć strelica na tipkovnici i opet ista stvar, kliknite slovo C na tipkovnici.

Kreiranje druge particije

Odaberite željenu veličinu ili ostavite upisanu ako ćete imati 2 particije i pritisnite Enter.

Odabir particije za instalaciju Windowsa

Ali ako instalaciju radite na korištenom računalu na kojem su podaci i postoje kreirane particije morat ćete biti jako oprezni. Prvo na što morate pripaziti je da ne obrišete već postojeću particiju na kojoj su podaci, osim ako ste prethodno napravili backup svih podataka na sigurno i želite sami podijeliti disk na particije.

Kao što vidite ja sam se odlučio za dvije particije C: gdje će biti operativni sustav i E: gdje će biti dokumenti. Neka vas ne brine to što slova ne idu po redu, tj. Što su C: i E:, a ne C: i D:, ovo je naravno moguće zato jer računalo samo odabire prvo slobodno, a kod mene je u pitanju virtualni disck, koji koristi već D:. odaberite particiju na kojoj želite da budu instalirani Windowsi (najčešće C:) i pritisnite Enter.

Formatiranje particije

Prije početka same instalacije potrebno je odabrati datotečni sustav, da ne duljim odaberite kao na slici dolje Format the partition using the NTFS File system i pritisnite Enter. Razlika između (Quick) i odabranog je u tome što (Quick) samo fomatira particiju u željeni datotečni sustav, ali ne radi i provjeru oštećenih sektora tvrdog diska.

Kreiranje datotečnog sustava

Kreira se datotečni sustav. Pričekajte nekoliko minuta, može potrajati ovisno o veličini HDD-a.

Provjera particije

Vrši se provjera same particije.

Kopiranje podataka za proces instalacije

Ovdje računalo prebacuje potrebne datoteke kako bi proces instalacije Windowsa XP započeo.

Priprema za reboot

Pričekajte dok se ne pojavi ekran za reboot i ako ne želite čekati 15 sekundi pritisnite Enter kako bi se računalo rebootalo.

Priprema za reboot
Windows logo screen

Nemojte ništa stiskati na tipkovnici, već pričekajte, jer od ovog pa na dalje počinje instalacija Windowsa. To može potrajati, sve ovisi o brzini vašeg računala.

Windows logo screen

Instalacija i dalje radi svoje vi ne dirate ništa. Neka vas preostalo vrijeme ne buni, jer ono ovisi o brzini samog računala. Tek kad dođe do 33 minute imat ćete posla.

Početak instalacije Windows XP-a

Kad vam se pojavi ovaj prozor kliknite na gumb Customize.

Windows XP Regional and Language Options

Na kartici Regional Options u oba padajuća izbornika odaberite (Croatian/Croatia)

Regionalne postavke Windows XP-a

Kliknite na karticu Languages, a zatim Details.

Windows XP jezične postavke

Zatim kliknite na Add i u obadva polja odaberite Croatian pa kliknite OK.

Jezik tipkovnice

Sad pod Defalt input launguage odaberite da jezik vaše tipkovnice bude Croatian – Croatian. Kliknite OK.

Postavke defaultnog jezika

Odaberite i treću karticu Advanced, gdje isto odaberite Croatian pa kliknuti na OK.

Odabir jezika za unicode programe

Ovdje u polje Name upisujete vaše ime ili što već želite, isto tako i u polje Organization. Kada ste upisali kliknite Next.

Unos imena i organizacije

Na ovom koraku morate upisati serijski ključ Windowsa XP koji ste dobili zajedno sa licencom operativnog sustava. Kada ste upisali kliknite Next.

Unos Product Key-a

Na ovom koraku upisujete Computer name (naziv računala) i lozinku za administratorski račun.

Unos naziva računala i administratorsk lozinke

Odaberite datum, vrijeme i vremensku zonu, koja je za hrvatsku (GMT +01:00) kao na slici dolje pa kliknite Next.

Postavke vremena i datuma

Sad još treba pričekati dok se instalacija završi.

Nastavak instalacije

Naravno osim ako nemate mrežnu karticu pa će vam se pojaviti ovaj prozor, gdje kliknite samo na Next.

Postavke mreže

I opet Next.

Postavke mrežne grupe

Instalacija se dalje nastavlja.

Nastavak instalacije

Vrši se finalizacija same instalacije nakon čega će se računalo ponovno pokrenuti.

Finalizacija instalacije

Nemojte pritiskati ništa jer će vam se ponovno pokrenuti instalacija Windowsa.

Press any key to boot from CD...
Reboot

Kad vam se ovo pojavi pritisnite OK.

Postavke displaya

Opet OK.

Postavke rezolucije

Kliknite na strelicu za dalje.

Finaliziranje instalacije

Ovdje uključujete automatsku nadogradnju vaših Windowsa XP, računajte s tim da ako ju uključite vaše će računalo u pozadini dok ste vi na internetu stalno skidati zakrpe s interneta. U jednu ruku je to dobro, jer se Windowsi sami nadograđuju novim zakrpama, a u drugu je loše jer korisnicima koji imaju klasični dial up usporava vezu, a onima koji imaju ADSL, troši promet. Na vama ostaje da odlučite pa da kliknete na strelicu za dalje.

Odabir sigurnisti

Ovaj korak možete slobodno preskočiti pritiskom na Skip.

Pokušaj spjanja na internet

Ako imate ispravnu licencu i vezu na Internet možete se registrirati kod Microsofta kao novi korisnik, u protivnom odaberite No, not at this time, jer do ovog koraka i ne možete imati vezu s netom tako da to ne možete niti napraviti. Kliknite Next.

No, not at this time

Upišite vaše ime kao jednog od korisnika u prvo polje i kliknite Next.

Unos Windows korisničkih računa

Sad još samo trebate kliknuti na Finish.

Završetak postavki instalacije Windowsa

Ako vidite sadržaj ekrana kao na slici dolje to bi bilo to.

Dobrodošlica u novoinstalirani Windows