Mrežni profili – Network profiles

Vlasnik ste prijenosnog računala s kojim svakodnevno pristupate na nekoliko bežičnih, odnosno žičnih mreža. K tomu još svaka od njih zahtjeva drugačiju IP, DNS adresu ili možda automatsku dodjelu od strane DHCP-a, postavke proxy poslužitelja…

Bilo da se nalazite kod kuće, poslu ili nekom trećem mjestu, promjena tih postavki zna biti pomalo zamarajuća jer isto ponavljate iz dana u dan. Rješenje postoji i to kao dodatni software, naravno dostupne su i besplatne verzije. Ono što ih zapravo odlikuje je mogućnost definiranja višestrukih mrežnih profila sa pripadajućim mrežnim postavkama gdje odabirom željenog profila jednim klikom promijenite sve mrežne postavke. Sam postupak neću objašnjavati do sitnih detalja, obzirom da ovakve stvari bi trebali raditi napredniji korisnici, koji već imaju iskustva s mrežnim postavkama.

NetSetMan

https://www.netsetman.com/

Jedan od takvih alata je NetSetMan koji u besplatnoj verziji nudi mogućnost definiranja ukupno 6 mrežnih profila. Ono što za početak možete napraviti je automatski učitati postavke vaše mreže. Prvo odaberete željeni mrežni adapter nakon čega kliknete na Profile / Get all current Settings. Isto možete ponoviti i za drugi mrežni adapter ukoliko ga imate.

NetSetMan backup učitavanje postojećih mrežnih postavki

Sve postavke koje napravite bilo bi poželjno spremiti, odnosno napraviti backup klikom na Options / Export profiles & Settings

NetSetMan backup postavki mrežnih profila

Sve postavke poput mapiranja mrežnih diskova, DNS domena, Workgroupa, mrežnog printera, raznih skripti možete i još puno toga možete podesiti u besplatnoj verziji.

Ostale postavke mrežnih profila

Primjenu željenih postavki odnosno aktivaciju mrežnog profila radite klikom na Activate

NetSetMan aktivacija mrežnog profila

Free IP Switcher

https://www.eusing.com/ipswitch/free_ip_switcher.htm

Ono što NetSerMan ne nudi u besplatnoj verziji a nekima je možda potrebno su Proxy postavke, kao i definiranje više od 6 mrežnih profila.

Za takvo nešto dostupan vam je ist tako potpuno besplatno Free IP Switcher.

Free IP Switcher

S njim možete dodavati mrežne profile, isto tako učitati trenutne postavke klikom na Load Current (s desne strane) ili Action / Load Current, aktivirati željeni profil. Gotovo isto kao i kod NetSetMan programa.

Free IP Switcher postavke