“Ninite” program za jednostavnu instalaciju dodatnog softwarea

U želji da si pojednostavim instalaciju dodatnih popratnih programa na Internetu sam pronašao zgodnu aplikaciju pod nazivom “Ninite“. Radi se o prilagođenoj i automatiziranoj instalaciji željenih aplikacija najnovijom verzijom (Winamp, Chrome, Firefox, Skype, Google Earth, CCleaner, …)

Jedina mana nekim korisnicima će biti to što moraju biti spojeni na Internet, jer Ninite će instalirati točno one aplikacije koje ste odabrali i to na način da njihovu najnoviju verziju u “letu” skida na računalo i instalira. Znači sam Ninite instaler ne sadrži instalaciske datoteke tih aplikacija već ih skida sa Interneta. Isto tako sama ponuda dostupnih aplikacija je ograničena na neke od popularnijih koje možete vidjeti na službenim stranicama.

Ono što je zgodno je to da uz pomoć Ninite instalera možete vršiti nadogradnju već instaliranih aplikacija. Tako da uz pomoć njega vrlo jednostavno na mjesečnoj bazi možete ažurirati neke od dostupnih aplikacija.

1. Odabir željenih aplikacija

Posjetite Ninite službenu Internet stranicu i jednostavnim klikom miša odaberite željene aplikacije koje su grupirane po vrsti.

Kada ste završili s odabirom u dnu stranice kliknite na Get installer i spremite ga na računalo.

Ako želite s nekim podijeliti konfigurirani Ninite instaler možete mu jednostavno poslati link.

2. Instalacija

Pokrenite Ninite instaler koji ste prethodno skinuli.

Za prikaz detalja kliknite na Show / Hide details nakon čega ćete vidjeti u kojem je statusu pojedina aplikacija.

Po završetku ćete vidjeti koje aplikacije su instalitane, za koje nije bila potrebna instalacija novije verzije ili koje nije bilo moguće instalirati. Sve to će vam pisati u Statusu, a za zatvaranje prozora kliknite na Close.

3. Ninite Pro

Naravno za sve one koji Ninite žele koristiti u poslovne svrhe (računalni servisi i slični) mogu plaćati profesionalnu verziju koja nudi:

  • mogućnost spremanja instalaciskih datoteka aplikacija
  • tihi način rada, bez progres bara pogodan za skriptnu instalaciju putem mreže
  • i naravno licenca