Nemojte brisati Windows Prefetch datoteke

Prefetching zapravo znači učitati nešto prije no što vam bude trebalo. Na velikom broju Internet stranica postoje tutorijali kojima se preporuča čišćenje prefetch direktorija kako biste ubrzali računalo što nije točno. Time se postiže suprotno.

Windows Prefech se koristi kao vrsta indeks-a koja govori Windowsima koji dio aplikacije treba učitati u memoriju i kojim redoslijedom kako bi se otvaranje aplikacije ubrzalo. Windowsi zapravo prilikom bootanja računala prate koje se aplikacije pokreću i za iste kreiraju prefetch datoteke, ali u svrhu ubrzavanja učitavanja programa.

.pf datoteke se ne koriste dokle god ne pokrenete neki od programa, tek kad pokrenete neki program Windows koristi informacije iz .pf datoteke na temelju čega odlučuje koje dijelove programa učitati i kojim redoslijedom. Sam Prefetch direktorij je ograničen na 128 datoteka koje Windows automatski briše ovisno o tome koje aplikacije koristite češće. I ne samo to prilikom defragmentacije se koriste informacije iz Prefetch datoteka kako bi se bolje optimizirala pozicija datoteka na disku.

Za primjer si možete pogledati vrijeme bootanja sa punim i praznim prefetch direktorijem:

Prije brisanja Prefetch direktorija:

  • 0:50 to login screen
  • 1:08 to desktop

Poslije brisanja Prefetch direktorija (gotovo minutu duže):

  • 0:58 to login screen
  • 1:57 to desktop

Za više informacija pročitajte One more time: do not clean out your Prefetch folder!

Leave a comment