Upravljanje StartUp programima u Windows 7

Svi korisnici računala pa tako i Vi sigurno želite da imate osiguran ugodan rad na njemu, bez nekih velikih zastoja i usporavanja kako pri pokretanju sistema tako i pri pokretanju aplikacija unutar njega. U ovom tutorijalu ću vam objasniti kako ukloniti bespotrebne aplikacije i programe koje su namještene tako da se automatski pokreču prilikom pokretanja Windowsa.

U taskbaru na desnoj strani trake se nalazi odjeljak u kojemu se prikazuju progami i aplikacije koje su pokrenute ili su spremne za pokretanje. Ti programi se pokreču zajedno sa sustavom i među njima siguran sam ima i onih koje uopče ne koristite niti je neophodno da su spremni za korištenje odmah po prikazivanju dsktopa.

Neki programi prilikom instalacije nude opciju da se automatski pokreču prilikom pokretanja sistema, ako ste ih već instalirali sa opcijom automatskog pokretanja, prvi korak je da ih pokušate u postavkama isključiti.
Ako program u postavkama ne nudi tu opciju a večina bi ih trebala imati, ne paničarite jer sljedečim postupkom možete ukloniti gotovo sve programe i aplikacije.

Slijedite me :
Start / Search programs and file i upiši te : „msconfig“ i Enter

Otvorit će se novi progzor prikazan na slici :

Nas trenutačno zanima samo tablica pod nazivom „Startup“ gdje se nalaze svi programi koji su postavljeni za automatsko pokretanje,

Kvačice sa lijeve strane označavaju programe koji se pokreču, a ostale možete po želji postaviti. Moja preporuka za brže pokretanje sustava je da uklonite sve kvačice te kliknete „Ok“. Sada ste uklonili sve startup programe i možete restartirati računali i odmah čete primjetiti da je desktop vidno brže spreman za rad nego prije kada su bili programi uključeni.