Ubuntu bootabilni USB stik

Ukoliko želite isprobati Ubuntu linux distribuciju bez instaliranja na računalo riješenje je vrlo jednostavno i traje svega 10-ak minuta. Potreban vam je USB stik od minimalno 2GB, Ubuntu instalacija i program za kreiranje bootabilnog USB-a.

Ono bitno što možete npraviti s ovim je testirati kako vam računalo radi sa linuxom, jesu li svi driveri OK i naravno sviđa li vam se ovaj potpuno besplatan operativni sustav :-)

Ubuntu boot upute

01

Za početak skinite Ubuntu Desktop instalaciju (iso image) sa službene ubuntu stranice ili stranice udruge Ubuntu korisnika u Hrvatskoj, za slučaj da je download spor što se zna dogoditi imate alternative u vidu torrent datoteka ili mirror stranica.

02

Potrebna vam je i aplikacija za kreiranje USB boot stika za što vam može poslužiti Pen Drive Linux’s USB Installer.

03

Pokrenite USB Instaler, prihvatite uvijete korištenja, iz padajućeg izbornika odaberite verziju Ubuntu linux distribucije koju želite instalirati (najnovija verzija u vrijeme pisanja ovog tutorijala je Ubuntu 12.10 Desktop).

Ubuntu bootabilni USB stik 01
04

Na slijedećem koraku klikom na gumb Browse odaberite prethodno skinuti Ubuntu, no ukoliko to niste napravili skidanje možete pokrenuti klikom na Download the iso (Optional).

Ubuntu bootabilni USB stik 02
Ubuntu bootabilni USB stik 03
05

Posljednji korak je odabir USB stika na koji će se instalirati Ubuntu, sve ostalo ostavite kako je i kliknite na gumb Create.

Ubuntu bootabilni USB stik 04
06

Kako biste pokrenuli i isprobali Ubuntu morate rebootati / restartati računalo, no uvjet je prethodno posložen redoslijed boot uređaja u BIOS-u što možete vidjeti u tutorijalu Kako bootati sa CD ili DVD optičkog medija? samo je uvjet da USB bude prije HDD-a. Isto tako prilikom paljenja računala negdje u dnu zna pisati koja tipka pokreće boot izbornik, npr: F8.

Ako ne znate kako to napraviti potražite pomoć stručnjaka ili jednostavno probajte restartati možda je USB prije HDD u boot sekvenci.

Kod pokretanja ponudit će vam se opcija odabira jezika (lokalizacija na Hrvatski postoji) nakon čega liknete na gumb isprobaj Ubuntu.

Ubuntu-bootabilni-USB-stik