Uvod u instalaciju Windows XP

U samom procesu instalacije operativnog sustava Windows XP napravljen je značajan pomak u odnosu na njegove prethodnike. Jedna od značajki je i instalacija bez startup diskete za koju su vjerujem mnogi čuli, što daleko pojednostavljuje postupak instalacije.

Ovaj tutorijal neće sadržavati upute kako instalirati Windowse XP, već ću u njemu objasniti neke od načina instalacije.

Prvo što želim napomenuti je da sa starijih verzija Windowsa (Windows 98, Windows Me, Windows NT3.51 ili Windows NT4 i Windows 2000 Profesional) je moguće napraviti nadogradnju na Windows XP Profesional. Ovakav način instalacije daje mogućnost deinstalacije i povratak na prethodni operativni sustav.

Sama instalacija Windows XP Profesional operativnog sustava na jednom računalu traje u prosjeku oko 30-ak minuta, što naravno ovisi o jačini računala. No za potrebe instalacije na više računala postoje i drugi načini instalacije:

Instalacija bez prisustva

Kod ovog načina instalacije potrebno je umetnuti instalacijski CD koji je prethodno podešen te prilikom procesa instalacije nije potrebno unositi podatke kao što su Product Key, Naziv računala, admin lozinka, nazivi korisničkih računa i još neke stvari. Za kreiranje ovakvog instalacijskog CD/DVD-a postoje i besplatni programi, jedan od njih je i nLite.

Instalacija kloniranjem

Najjednostavniji i najbrži način instalacije, a koriste ga tvrtke, škole, odnosno razne ustanove koje imaju velik broj računala najčešće brand imena (HP, Dell, IBM,…). Na jednom računalu instaliraju operativni sustav i sve potrebne programe te urede sve postavke, nakon čega naprave image diska koji jednostavno snime na CD ili DVD te kopiraju na drugo računalo. Instalacija ovim načinom se može napraviti u 5 minuta koliko je potrebno da se podaci kopiraju sa CD/DVD-a na računalo. Kao što pretpostavljate ovakav način instalacije može pomoći i vama, zamislite da samo prvi puta instalirate operativni sustav, snimite image i svaki slijedeći puta u 5 minuta imate novu instalaciju Windowsa.

Preinstalacija

To je ono što dobijete najčešće sa kupovinom novih prijenosnika, instalirani operativni sustav plus još neki dodatni softver za koji je proizvođač prijenosnika također dobio licencu. No ne dobijete Windows XP instalacijski CD/DVD, već se ponovna instalacija može pokrenuti sa skrivene particije.

Daljinska instalacija

Obavlja se putem mreže, za što je potrebno imati uključeno određene servise i servere, te još neke stvari. Uglavnom slabo korišten i kompliciran način.

Podijeli

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)