Windows Search za brže pretraživanje

Jedan od odličnih programa koji svakodnevno koristim je Microsoft-ov Windows Search, alat koji služi za brzu pretragu sadržaja pohranjenog na vašem računalu ili sadržaja dostupnog na Internetu.

Radi se o alatu koji indeksira sadržaj te na taj način ubrzava sam proces pretrage na svega nekoliko sekundi, naravno to ovisi o “snazi i brzini” vašeg računala. No u konačnici puno brže no putem standardne tražilice dostupne u Windowsima. Isto sučelje nudi mogućnost pretraživanja Interneta putem Google ili Bing, te neke treće tražilice ovisno o postavkama vašeg Internet preglednika.

Obzirom da se radi o alatu iz Microsoft-ove radionice, sasvim realno je za očekivati dobar način integracije sa ostatkom njihovih proizvoda. Alat vam nudi mogućnost:

  • pretraživanja datoteka na računalu
  • pretraživanje isključivo određenih datoteka po vrsti (Office datoteke, glazba, …)
  • pretraživanje e-mailova
  • pretraživanje unutar privitaka u e-mailu
  • pretraživanje unutar točno određenih mapa (direktorija)

Trenutna verzija u vrijeme pisanja ovog posta je Windows Search 4.0, a možete ju besplatno skinuti sa službenih Microsoft-ovih stranica (Ukoliko link ne radi poslužite se Google tražilicom). Na službenim stranicama prvo morate odabrati operativni sustav koji imate instaliran na računalu, nakon čega ćete moći skinuti Windows Search.

Nakon instalacije ovisno o količini sadržaja na vašem računalu Windows Search počinje sa indeksiranjem i svakom novom izmjenom, dodavanjem nove datoteke, dokumenta ili izmjenom sadržaj indexsa se automatski ažurira. Na taj način i dokumenti koje trenutno pišete, recimo e-mail ili word dokument bivaju indeksirani.

Po završetku instalacije (dolje desno) dostupna je tražilica (lijevo – brza tražilica gdje možete odmah upisati traženi pojam i desno – ikona putem koje možete isto tako otvoriti Windows Desktop).

Windows Search tražilica

Unosom traženog pojma lijevo u “brzu” tražilicu automatski vam se grupiraja i prikazuje top nekoliko rezultata pretrage koje kasnije detaljnije možete pretražiti klikom na jedan od dostupnih gumbova Search Desktop (za pretragu na računalu)ili Search Web (za pretragu na Internetu).

Windows Search brza tražilica

Nakon pokretanja Desktop tražilice otvara se Windows prozor u kojem na vrhu je dostupna tražilica, lijevo su dostupni rezultati pretrage, a desno pregled određenih datoteka.

Windows Desktop Search

Postavku oko toga što želite indeksirati (koje mape i vrste sadržaja), možete podesiti u samom sučelju Windows Searcha (koje koristi standardni Windows prozor) klikom na Search Options.

Ili desnim klikom u System Trayu (dolje desno kod sata) i odabirom opcije Windows Search Options.

Nakon čega vam se otvara prozor u kojem jednostavnim postavljanjem kvačica birate što želite da Windows Search indexira.

Windows Search Postavke

Alternativa Windows Search alatu je Google Desktop o kojem ću pisati nešto kasnije.

Podijeli

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)