Prvi koraci nakon instalacije WordPressa

Instalirali se WordPress i koji su vam slijedeći koraci? Kako sam si i sam postavio ovakvo pitanje kada sam prvi puta instalirao WordPress u ovom tutorijalu ću podijeliti neke stvari koje vam mogu pomoći.

Uklonite defaultni admin korisnički račun

Prvo nakon logiranja u WordPress kreirajte novi korisnički račun i dodijelite mu administratorske ovlasti. Ponovno se logirajte s tim novim korisničkim računom i defalultni admin izbrišite pri čemu će vas WordPress pitati dali želite sve postove koji su u vlasništvu admin računa prebaciti na neki drugi. U ovom slučaju vaš novi admin račun. Ovo je dobro napraviti iz sigurnosnih razloga, jer defaultni admin user je uvijek isti, potrebno je samo pogoditi lozinku.

Permalinkovi

Definirajte oblik permalinkova, odnosno način na koji će linkovi izgledati. Ovo napravite iz razloga što WordPress sam po sebi automatski nudi SEO prilagođene linkove, a i zbog toga da se ne bi našli u prilici mijenjati ih nakon nekoliko mjeseci kada većina postova bude već indeksirana. U postavkama su vam ponuđene već neke predefinirane postavke, dok ja recimo koristim prilagođeni gdje prvo piše naziv kategorije pa posta, možete vidjeti u linku ovog posta.

Wordpress definiranje izgleda permalinkova
Kako link posta nakon toga izgleda

Isto tako možete upisati i nazive za kategoriju i tag. To vam služi tome da kad netko otvori tag ili kategoriju u linku poslije domene i naziva kategorije piše vaš željeni naziv. Tipa “kategorija” i “tag”, nakon čega će link kada kliknete recimo na kategoriju izgledati ovako: www.domena.com/kategorija/naziv-posta ili www.domena.com/tag/naziv-taga u prozivnom će tu posati engleske riječi.

Wordpress naziv kategorije i taga

Prevedite WordPress na Hrvatski

Sa web stranice skinite jezične datoteke za hrvatski jezik, koliko vidim zadnja je za verziju 2.7. Datoteke .mo i.po preimenujte u hr.mo i hr.po, kreirajte novu mapu u datotecu wp-content pod nazivom languages i u nju kopirajte te dvije datoteke. Nakon što ste to napravili u rootu pronađite datoteku wp-config.php, i “define (‘WPLANG’, ”);” zamjenite s “define (‘WPLANG’, ‘hr’);”

Wordpress na Hrvatskom

Isključite automatsko spremanje prethodne verzije posta

Ako ćete na vašem blogu vi biti jedini autor možete isključiti automatsko spremanje prethodne skice posta. Naime radi se o tome da WordPress po defaultu svaki puta kada post izmijenite pravi novi unos u bazi, tako u slučajevima kada vam je to potrebno možete vratiti prethodnu verziju teksta. Kako meni osobno ova opcija nije nužna i potrebna isključim ju tako što u datoteku wp-config.php odmah ispod “define (‘WPLANG’, ‘hr’);” dodajte “define (‘WP_POST_REVISIONS’, 0); define (‘AUTOSAVE_INTERVAL’, 600);”, a to bi trebalo izgledati ovako:

define (‘WPLANG’, ‘hr’);
define (‘WP_POST_REVISIONS’, 0);
define (‘AUTOSAVE_INTERVAL’, 600);

Instalirajte neki od pluginova

Popis nekih od pluginova možete pronaći na službenim stranicama WordPressa https://wordpress.org/extend/plugins/.

Promijenite defaultnu temu

Neke od WordPress tema možete pogledati i kod mene na blogu pod tagom WordPress teme.